De opplyste landsbyene: Offgrid-energi blomstrer i Nepal
Den lille fjelltopplandsbyen Mityal lyser opp etter mørkets frambrudd. Den er en av mange avsidesliggende landsbyer i Nepal som nå produserer egen strøm fra fornybare energikilder, helt frakoblet det nasjonale hovedstrømnettet. Offgrid-landsbyene har blitt den nye normalen ute på den nepalske landsbygda.
Det er ikke mangel på verken elver med kraftige stryk eller solfylte dager i Nepal. Fjellnasjonen har over 6.000 elver og sideelver og et gjennomsnitt på 300 soldager i året. Rundt 81 prosent av landets befolkning bor i avsidesliggende strøk, langt fra storbyene, noe som gir Nepal en utfordring med å bygge ut strømnettet til den rurale befolkningen.
Dette har ført til en imponerende utvikling og etablering av lokale ministrømnett ute på den nepalske landsbygda, som genererer strøm gjennom fornybare energikilder. Små landsbysamfunn som tidligere var helt uten strøm kan nå lyse opp takket være egne vann-, sol, eller vindkraftanlegg — eller en miks av disse.
Disse anleggende kalles offgrid da de er helt frakoblet de sentraliserte hovedstrømnettene, og har vært en veldig viktig faktor i moderniseringen av landsbygda, ikke bare i Nepal, men også i andre utviklingsland i Asia som Bhutan og Afghanistan. Ifølge Verdensbanken så var disse tre landene på topp i økningen av nasjonal tilgang til strøm mellom 2006 til 2016. Faktisk så økte Nepals nasjonale tilgang til elektrisitet fra tilnærmet 0 prosent ved 2000-tallet, til å runde 95 prosent av den totale befolkningen i 2017. Nepalske myndigheter har som mål at 100 prosent av befolkningen skal ha tilgang til strøm innen 2030. Dette er en del av et større moderniseringsprosjekt landet er i, og går også inn under et av bærekraftsmålene til FN.
Landsbyene Kharbang i Baglung-distriktet og Mityal i Palpa-distriktet er to slike offgrid-landsbyer i Nepal. Kharbang har allerede vært koblet til en hydrokraftstasjon i vel 25 år nå, mens Mityal fikk sitt hybridanlegg med sol- og vindkraft for fire år siden. Ofte kommer aktører fra utlandet som bidrar til etableringen av slike anlegg. Mityal hadde besøk av en større gruppe ingeniørstudenter fra Hellas i 2017 som hjalp til med å utvikle vindturbiner til hybridanlegget.
En utfordring flere av disse offgrid-anleggene står ovenfor kommer faktisk fra det nasjonale hovedstrømnettet selv. Hovednettet blir stadig utvidet og koblet på stadig flere av landsbyene i utkantstrøkene, ofte parallelt med etableringen av de lokaliserte offgrid- nettene. Og da offgrid-nettene bidrar til å skape både arbeidsplasser, og gir beboerne en følelse av stolthet, kan det fort oppstå konflikt mellom nasjonale aktører, som Nepal Electricity Authority (NEA) og landsbybeboerne som gjerne ønsker å vise at de klarer seg selv.
FAKTA: Offgrid-energi i Nepal og verden
Nepal er blant topp 5 land i verden med flest offgrid-strømnett i følge Verdensbanken. Med vel over 1500 offgrid-anlegg (data fra 2019) ligger Nepal bak Afghanistan, Myanmar og India.
Per 2019 var 47 millioner mennesker i verden koblet til et offgrid-strømnett. Analyser spår at innen 2030 vil en halv milliard være påkoblet slike ministrømnett.
Tilgang til ren og bærekraftig energi er et av hovedmålene blant FNs mål for bærekraftig utvikling. Dette er totalt 17 hovedmål og er en felles internasjonal arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Å jobbe for bedre levekår for blant andre flyktninger, etniske minoriteter, urfolk og kvinner på landsbygda er høyt representert blant de som fortsatt lever i fattigdom.
AEPC (Alternative Energy Promotion Centre) ble opprettet som et uavhengig organ under den nepalske regjeringen i 1996. AEPC jobber med finansiering, promotering og etablering av fornybare energikilder i Nepals rurale strøk.
NEA (Nepal Electricity Authority) er myndighetsorganet som har ansvaret for det nasjonale hovedstrømnettet i Nepal. NEA ble etablert i 1985.
Solcelleanlegg har i løpet av det siste tiåret blitt en viktig del av Nepals energimiks, både i større og mindre skala. Særlig etter det ødeleggende jordskjelvet i 2015, har solceller vært en viktig del av gjenoppbyggingen. Internasjonale aktører slik som Den Asiatiske Utviklingsbanken (ADB) har bidratt til finansiell hjelp i denne utviklingen.
Nepal var det andre landet i Asia som startet med vannkraft i større skala. Pharping Hydropower Station åpnet i 1911, i Katmandudalen, og er i dag ansett som et historisk museum.
Norge har hatt en lang historie i å bidra med utviklingen av vannkraft i Nepal. På 60-tallet spilte misjonæren Odd Hoftun en stor rolle med etableringen av Tinau-kraftverket utenfor Butwal. Og i nyere tid har institusjoner som Norad, Statskraft og NTNU bidratt med ekspertise og midler i flere storskala vannkraftprosjekter.
I tillegg til fornybare kilder som vann-, sol-, og vindkraft, er også biogass en utbredt energikilde i Nepal.
[…] Denne reportasjen ble først publisert på vår søsteravis, Transit magasin. […]