Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Europeisk ungdom kårer Helsingforskomitéen til Årets europeer 2020

Europeisk Ungdom deler ut prisen Årets europeer til «den personen eller organisasjonen som har gjort en særskilt innsats for den norske EU-saken eller europeisk samarbeid«.

I år er det altså Den norske Helsingforskomité (NHC) som mottar prisen.

Knut André Sande, leder i Europeisk ungdom

– De siste årene har vi sett at demokratiet utfordres flere steder i Europa. Selv i USA ser vi at den amerikanske presidenten utfordrer valgets legitimitet. Den norske Helsingforskomité har gjennom lang tid satt fokus på dette, bidratt til offentlig debatt og bidratt til kunnskap og opplysning, sier Knut André Sande, leder av Europeisk ungdom, i en uttalelse på organisasjonens nettsider.

Den norske Helsingforskomité ble grunnlagt av en tverrpolitisk gruppe aktivister i 1977, som et svar på Helsingfors-erklæringen fra 1975. Avtalen var et viktig steg i nedrustningen av den kalde krigen, hvor øst og vest klarte å samles og enes om respekt for grunnleggende menneskerettigheter og friheter.

Flere steder i Europa er grunnleggende friheter og rettigheter under press. Polens regjering har gått til angrep på kvinners rettigheter, skeives rettigheter, domstolenes uavhengighet og det sivile samfunn. Ungarns regjering har i flere år bygget ned landets demokratiske institusjoner, og regnes nå kun som et «delvis fritt land» av Freedom House.

— Den negative utviklingen er ikke unik for disse to landene, og det er ikke sikkert de ville oppfylt vilkårene for å bli EU-medlem i dag. Jeg sitter igjen med spørsmålene: Hvor gikk det galt? Og hva kan det sivile samfunn, Norge og EU gjøre? Her er Den norske Helsingforskomitéen på ballen – og det er så utrolig viktig, utdyper Sande.

Tildelingen er vedtatt av landsstyret i Europeisk Ungdom, etter en åpen nominasjonsprosess.

Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Konstituert generalsekretær i Helsingforskomitéen, Gunnar M. Ekeløve-Slydal, mottar prisen lørdag 7. november under Europeisk Ungdoms landsstyremøte, på vegne av NHC.

– Vi er beæret av å bli tildelt den prestisjetunge prisen Årets Europeer av Europeisk Ungdom. Etablerte demokratier og de demokratiske verdiene som Europa er bygget på er i dag truet og vi i Helsingforskomiteen gjør det vi kan for å overvåke, dokumentere og rapportere om utviklingen, sier Ekeløve-Slydal og fortsetter:

– Prisen er en viktig anerkjennelse for vårt arbeid og gir oss stor motivasjon i det videre arbeidet for å styrke menneskerettighetene, sivilsamfunnet og demokratiet i Europa.

I fjor var det utenriksminister Ine Eriksen Søreide som mottok prisen. Tidligere prisvinnere inkluderer Espen Barth Eide (2018), Grete Berget (2017) og Hanne Skartveit (2016).

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT