Lørdag kveld feires Joe Biden (D) som USAs nye president, etter at opptellingene fra de siste vippestatene har avklart valget i hans favør.
Det er ventet at USA kommer til å føre en helt ny klima- og miljøpolitikk med Joe Biden og Kamala Harris ved roret.
Det antatt viktigste og første tiltaket blir at USA trer inn igjen i Parisavtalen, ettersom Biden har proklamert at dette blir noe av det aller første han gjør som president, 20 januar neste år. Det betyr at USA er ute av avtalen kun i noen få uker, i inneværende vinter.
For det var ikke før 4. november, dagen etter valget, at USA formelt gikk ut av den globale klimaavtalen som ble opprettet i 2015. Donald Trump varslet om utmeldingen for USA 1. juni 2017, men vedtaket trådte i kraft først nå.
– Klima – sak nummer 1
– Klimaendringer er sak nummer én – og som menneskeheten står overfor. Og det er sak nummer én for meg, uttalte Biden så sent som for en uke siden i et intervju på «Pod Save America».
– Klimaendringer er en eksistensiell trussel mot menneskeheten. Uten mottiltak vil den føre til at planeten stekes. Det er ikke en overdrivelse – det er reelt. Og vi har en moralsk forpliktelse, sa Biden videre.
5. november tvitret Joe Biden dette:
Kostbar klimaplan, men vil ikke stoppe fracking
Bidens plan for USAs klimatiltak har som siktemål å oppnå netto nullutslipp innen 2050, og netto null CO2-utslipp fra elektrisitetssektoren innen 2035. En plan som ifølge CNBC vil koste 2 trillioner USD. Når det gjelder fracking – utvinning av skiferolje- og gass med høyst omdiskuterte metoder – har Biden ikke villet gå inn for et forbud. Han har kun sagt at fracking ikke skal skje ved leting etter nye funn på statens grunn.
En omfattende samfunnsendring i grønn retning i USA, kjent som Green New Deal, har Biden ikke støttet, men «latt seg inspirere av».
Norske reaksjoner
Natur og Ungdom kom lørdag kveld med en pressemelding der organisasjonen fremholder at valget i USA kan være første steg mot en grønnere verden:
– USA har en unik mulighet til å skape et grønt skifte nå. FNs klimapanel har slått fast at det fortsatt er mulig å stanse klimaendringene, men da kreves det klimahandling. Vi håper den nye presidenten prioriterer verdens klima og natur, sier Sandra Butoyi, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.
– Parisavtalen er en global klimadugnad som skal sikre naturen og dagens unge sin fremtid. Konsekvensene av klimaendringene er allerede store i dag, men det er fremtidige generasjoner som må betale prisen hvis vi ikke når klimamålene innen 2030. Når klimaendringer ikke kjenner landegrenser er det viktig at alle landene i verden samarbeider for at vi skal lykkes med å stoppe klimakrisen, sier Butoyi.
Også fra Besteforeldrenes klimaaksjon har det kommet en reaksjon lørdag kveld:
– Hei, nå må jeg få lov å gratulere alle våre medlemmer! Med dette valget er USA tilbake i Paris-avtalen. Det er avgjørende viktig, for både mennesker og planeten. Som det varmer å se alle de unge flotte amerikanerne som nå ikke minst forventer en ny klimapolitisk kurs!, uttaler leder Steinar Winther Christiansen i en video.
[…] Les også: Skal inn i Parisavtalen igjen: Joe Biden som USAs nye president vekker håp for klima og miljø […]