Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Skal inn i Parisavtalen igjen: Joe Biden som USAs nye president vekker håp for klima og miljø

Lørdag kveld feires Joe Biden (D) som USAs nye president, etter at opptellingene fra de siste vippestatene har avklart valget i hans favør.

Det er ventet at USA kommer til å føre en helt ny klima- og miljøpolitikk med Joe Biden og Kamala Harris ved roret.

Det antatt viktigste og første tiltaket blir at USA trer inn igjen i Parisavtalen, ettersom Biden har proklamert at dette blir noe av det aller første han gjør som president, 20 januar neste år. Det betyr at USA er ute av avtalen kun i noen få uker, i inneværende vinter.

For det var ikke før 4. november, dagen etter valget, at USA formelt gikk ut av den globale klimaavtalen som ble opprettet i 2015. Donald Trump varslet om utmeldingen for USA 1. juni 2017, men vedtaket trådte i kraft først nå.

– Klima – sak nummer 1

– Klimaendringer er sak nummer én – og som menneskeheten står overfor. Og det er sak nummer én for meg, uttalte Biden så sent som for en uke siden i et intervju på «Pod Save America».

– Klimaendringer er en eksistensiell trussel mot menneskeheten. Uten mottiltak vil den føre til at planeten stekes. Det er ikke en overdrivelse – det er reelt. Og vi har en moralsk forpliktelse, sa Biden videre.

5. november tvitret Joe Biden dette:

Kostbar klimaplan, men vil ikke stoppe fracking

Bidens plan for USAs klimatiltak har som siktemål å oppnå netto nullutslipp innen 2050, og netto null CO2-utslipp fra elektrisitetssektoren innen 2035. En plan som ifølge CNBC vil koste 2 trillioner USD. Når det gjelder fracking – utvinning av skiferolje- og gass med høyst omdiskuterte metoder – har Biden ikke villet gå inn for et forbud. Han har kun sagt at fracking ikke skal skje ved leting etter nye funn på statens grunn.

En omfattende samfunnsendring i grønn retning i USA, kjent som Green New Deal, har Biden ikke støttet, men «latt seg inspirere av».

Norske reaksjoner

Natur og Ungdom kom lørdag kveld med en pressemelding der organisasjonen fremholder at valget i USA kan være første steg mot en grønnere verden:

Sandra Butoyi, sentralstyremedlem i NU. Foto: NU

– USA har en unik mulighet til å skape et grønt skifte nå.  FNs klimapanel har slått fast at det fortsatt er mulig å stanse klimaendringene, men da kreves det klimahandling. Vi håper den nye presidenten prioriterer verdens klima og natur, sier Sandra Butoyi, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

– Parisavtalen er en global klimadugnad som skal sikre naturen og dagens unge sin fremtid. Konsekvensene av klimaendringene er allerede store i dag, men det er fremtidige generasjoner som må betale prisen hvis vi ikke når klimamålene innen 2030. Når klimaendringer ikke kjenner landegrenser er det viktig at alle landene i verden samarbeider for at vi skal lykkes med å stoppe klimakrisen, sier Butoyi.

Også fra Besteforeldrenes klimaaksjon har det kommet en reaksjon lørdag kveld:

 – Hei, nå må jeg få lov å gratulere alle våre medlemmer! Med dette valget er USA tilbake i Paris-avtalen. Det er avgjørende viktig, for både mennesker og planeten. Som det varmer å se alle de unge flotte amerikanerne som nå ikke minst forventer en ny klimapolitisk kurs!, uttaler leder Steinar Winther Christiansen i en video.

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT