Kjære leser, jeg er opprørt og bekymret over utviklingen i regnskogen. Siden annen verdenskrig er en tredjedel av regnskogen blitt borte og en tredjedel er forringet. Det rike mangfoldet av dyre- og plantearter forsvinner tusen ganger raskere enn normalt. Amazonas tørker ut og blir mer sårbar for branner. Fortsetter utviklingen kan regnskogene slik vi kjenner dem være ødelagt om få generasjoner.

Sir David Attenborough har laget en viktig dokumentar som alle burde se. Den heter A Life On Our Planet og er tilgjengelig på Netflix. I den skildrer han den urovekkende utviklingen han har vært vitne til gjennom et langt liv som formidler av naturens skjønnhet. I filmen trekker han frem regnskogene spesielt.

Det var sjokkerende å se de urovekkende bildene som ble vist på skjermen, men så klarte han å snu min fortvilelse til optimisme og håp. Det er ikke for sent å snu utviklingen! Vi vet hva vi må gjøre. Det som mangler er vilje til handling – .

Adenina Sápmi tilhører Desanafolket og bor i brasiliansk Amazonas. Støtter du Regnskogfondet, støtter du henne og andre regnskogvoktere i kampen for regnskogen og urfolks rettigheter. Foto: Regnskogfondet

Sir Davids oppfordring er klar. 

Mennesker må slutte å rasere regnskogene.  

Øyeblikkelig!  

Ikke bare fordi de har en egenverdi, men fordi bevaring av regnskog med rikt naturmangfold er helt avgjørende for klimaet og klodens helse.  Intakt regnskog er naturens egen teknologi for karbonfangst og er avgjørende i kampen for å begrense katastrofale klimaendringer. Skal vi som art ha en framtid må vi spille på lag med naturen, ikke mot den. 

En grønn frosk (Boana Geographica) hviler seg på en liane. Foto: Regnskogfondet / Thomas Marent

Du kan være en del av løsningen for en sunn og bærekraftig framtid – støtt kampen for å redde regnskogen!  

En julegave til regnskogen er en gave til våre etterkommeres framtid, en gave tillivsmangfoldet, en gave til naturen. 

Det er mange måter å støtte regnskogene på. Ta en titt på våre julegaver med mening i nettbutikken, gi en engangsgave på VIPPS til 33333, eller bli regnskogvokter og støtt regnskogen med et fast beløp hver måned.

Tusen takk for din interesse for regnskogen. Vi håper du er med oss i kampen for en grønn framtid.

Vi ønsker deg en gledelig jul og et godt nytt år!

Yngve Kristiansen

Fungerende generalsekretær, Regnskogfondet

Dette innlegget er sponset av Regnskogfondet.