(ANNONSØRINNHOLD)

Helt siden Bolsonaro kom til makten i 2019, har Brasils regjering tilrettelagt for økt landbruk i regnskogområder og fjernet lover og institusjoner som skal beskytte regnskogen. Bolsonaro har ført en svært hatefull retorikk mot urfolk og har kalt miljøbevegelsen en kreftsvulst. At den unike Amazonas-regnskogen nå sliter, er både ventet og villet fra Brasils regjering, som setter kortsiktig profitt over vår felles framtid.

De siste offisielle tallene for avskoging i Amazonas bekrefter katastrofen. Avskogingen øker og var ti prosent høyere enn i fjor. 2020 er det verste året for Amazonas på 12 år. Over 11 000 km2 med regnskog forsvant på ett år – et område større enn Rogaland fylke. 

Ledende forskere advarer mot at Amazonas er i ferd med å nå et vippepunkt: På grunn av ødeleggelsen de siste tiårene kan regnskogen miste evnen til å generere sitt eget regn. Hvis ikke situasjonen snur, kan Amazonas gradvis tørke inn og bli et savannelandskap. Dette vil bli katastrofalt for flere millioner mennesker i Sør-Amerika som er avhengige av ferskvann fra Amazonas’ nedbør, bekker og elver til landbruk og andre virksomheter.

En seier for Bolsonaro

Det er i denne dystre situasjonen Norge har godkjent en handelsavtale med Brasil. Utkastet til handelsavtalen ble ferdigforhandlet og underskrevet i august 2019, da brannene i Amazonas herjet vilt. Bolsonaro omtalte undertegnelsen som en seier. Her i Norge ble avtalen sterkt kritisert for å belønne Bolsonaro akkurat da det ble tydelig for verden hvilke forferdelige konsekvenser politikken hans har for regnskogen og urfolk.

Handelsavtalen ligger for tiden til juridisk gjennomgang, og vil etter det bli oversendt Stortinget for ratifisering.

Greenpeace krever stopp

Greenpeace krever at handelsavtalen stoppes inntil Brasil får kontroll på avskogingen og urfolks rettigheter kan garanteres. Til nå har vi samlet rundt ti tusen underskrifter og har fått med oss nesten halve Stortinget på å si nei til avtalen. Men vi er ikke helt i mål. For å sikre at Norge setter Amazonas over penger, trenger vi å øke presset og få med enda flere folk. Sammen kan vi skrive historie og sørge for at Norge, og kanskje hele EU, sier at klima, naturmangfold, urfolks rettigheter og vår felles framtid er viktigere enn at store selskaper tjener enda mer penger på handel.

Signer oppropet og stå sammen med oss for å beskytte Amazonas!


Årets viktigste kortfilm

En liten gutt oppdager noe som ser ut som et monster på kjøkkenet sitt. Men han finner snart ut hvem det ekte monsteret er. Hvis vi ikke handler raskt, vil mer og mer regnskog ødelegges, urfolk kan miste hjemmet sitt, og vi taper kampen mot klimaendringene.