Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Global universitetsallianse utfordrer verdens rikeste på klima

Har samlet seg bak en erklæring til G20-landene.

– Vi trenger en global plan for en grønn, sirkulær økonomi. Derfor utfordrer vi verdens rikeste land til å tenke nytt i kjølvannet av koronapandemien, sier rektor Dag Rune Olsen (bildet) ved Universitetet i Bergen.

Han legger til: – G20-landene må bruke sitt toppmøte i helgen til å tenke gjenbruk heller enn forbruk.

Olsen regner Universitetet i Bergen (UiB) inn som et av 37 verdensledende universiteter innen klimaforskning. De har nå alle samlet seg bak en erklæring til G20-landene, som denne helgen, 21.-22. november, møtes til sitt årlige toppmøte. Som en følge av den pågående koronapandemien avholdes møtet digitalt og ikke hos vertskapet i Saudi Arabia.

– Vi foreslår å fremskynde en avkarbonisering av økonomien som en del av gjenreisningen etter pandemien. Økonomisk vekst kan ikke lenger være basert på økt bruk av fossil energi og andre ikke-fornybare ressurser, sier rektor Dag Rune Olsen i en pressemelding fra UiB.

– Pandemien har gitt økonomien en slags nullstilling. Dette gir oss en unik mulighet til å se på hvordan eksisterende næringer kan bli grønnere samtidig som vi satser på nye innovasjoner, bl.a. for å få en mer bærekraftig matproduksjon og økt satsing på mat fra havet.

I mars i år ble G20-landene enige om å tilføre verdensøkonomien 5000 milliarder dollar for å reparere virkningene av koronapandemien.

Vil ha endret syn på økonomisk vekst

Det legges til grunn at det er noen få, store land og økonomier som står for rundt 80 prosent av karbonutslippene. Initiativet fra de 37 universitetene understreker at det er disse landene det er viktig å nå med et budskap om hvordan gjenoppbyggingen etter pandemien bør rigges.

– I nyhetene og sosiale medier har vi de siste månedene stadig oftere sett og hørt slagordet «build back better». Dette understreker at planeten vår trenger et grønt skifte og at vi må utnytte muligheten koronapandemien har gitt oss til å tenke nytt om hvordan den økonomiske veksten skal gjenopptas etter krisen, sier direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning og klimadirektør ved Universitetet i Bergen, Tore Furevik.

– Det tradisjonelle synet på økonomisk vekst må erstattes av en sirkulær økonomi og en grønnere utvikling i tråd med bærekraftsmålene, sier rektor Olsen.

– Det må bli slutt på bruk og kast-mentaliteten, til fordel for økt gjenbruk, sier Tore Furevik.

1 % genererer 50 % av utslippene fra flytrafikk

At det er de få som steller i stand problemene for hele kloden understrekes ytterligere av en ny studie på flytrafikk som ble lansert denne uka.

Her går det fram at den ene prosenten av befolkningen i verden som ofte er ute og flyr, genererer halvparten av alle klimagassutslipp fra flysektoren (tallene er fra 2018). Dette ene året slapp flyene ut en billion tonn med CO2, og samtidig mottok bransjen indirekte subsidiering verdt 100 billioner USD, ved at de slapp å betale for skaden som oppstod, har forskerne i denne studien funnet ut.

Positive til konservativt klimanettverk

Nylig ble et nytt konservativt klimanettverk, ledet av Høyres stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle, etablert.

– Vi støtter nettverkets forslag om at staten i enda større grad enn i dag må bruke skatte- og avgiftssystemet for å bidra til en mer sirkulær økonomi. Det må være billig å være miljøvennlig, dyrt å være et miljøsvin, sier klimadirektør Tore Furevik.

– Tidligere har klima vært noe som enkelte småpartier rundt sperregrensen har vært interessert i, men har levd i skyggen av olje og gass hos de store partiene. Konservativt klimanettverk er et gledelig tegn på at dette er i ferd med å endre seg. Nå håper vi at tilsvarende nytenking på klima finner sted i Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

– Trenger en global plan for sirkulær økonomi

Forskningsrådet fordeler nå 100 millioner kroner på nye programmer som skal stimulere til økt forskning på, og samarbeid om sirkulær økonomi på tvers av sektorer.

– Universitetet i Bergen oppfordrer den norske regjering til å ta opp behovet for en global sirkulær økonomi med deltakerne på G20-møtet i helgen. Pandemien har gitt kloden en sårt tiltrengt pustepause. Nå må verdens rikeste land vise vilje til nødvendige endringer i sin økonomiske politikk slik at den nye veksten blir grønnere enn før pandemien. Vi trenger en global plan for en sirkulær økonomi, sier rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT