Res Publica: Dag O Hessen
Res Publica: Dag O Hessen

Forfatter og professor i biologi Dag O. Hessen ble torsdag tildelt årets Bragepris i sakprosaklassen for boka «Verden på vippepunktet».

Det var ikke den eneste hederen han ble til del av Brageprisen i år – han fikk også hedersprisen for 2020.

Juryen skriver blant annet:

«Årets prisvinner er en viktig stemme i norsk offentlighet, og har i flere tiår bidratt til å bygge en bro mellom vitenskap og allmennhet.»

«I en tid der vi får overflod av informasjon, ønsker Brageprisen i år å fremheve hvor avgjørende det er at vi har kompetente forfattere som evner å skille mellom fakta og «fake» og som skriver bøker basert på vitenskapelige og kildekritiske metoder. Årets hedersprisvinner representerer i forbilledlig grad en slik virksomhet gjennom faglig tyngde og personlig entusiasme.»

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

«Hedersprisvinneren har siden debuten som sakprosaforfatter på slutten av 1990-tallet utgitt i gjennomsnitt én bok hvert år, rettet mot ulike målgrupper og i samarbeid med en rekke forlag. Temaene har vært varierte, men har gjennom forskjellige innfallsvinkler kretset rundt brennbare og aktuelle områder som biologi, klima, miljø og filosofi.»

Kritisk til grønn vekst og sirkulærøkonomi

Verden på vippepunktet fikk gode anmeldelser da den kom i februar i år. Dagbladets anmelder Marius Wulfsberg kaller boka et «vitenskapelig skrik om klimakrisen».

Wulfsberg mener at det som skiller Hessens bok fra andre bøker om klimakrisen, er hans inngående diskusjon av kravet om økonomisk vekst i vår moderne verden. Hessen er kritisk til ideen om at økonomisk vekst kan fristilles fra verdens ressurser «slik tilhengerne av såkalt grønn vekst drømmer om», skriver anmelderen.

Wulfsberg er overrasket over at Hessen heller ikke ser noen løsning i den nye sirkulærøkonomien, og i stedet argumenterer for at vi må endre vår livsstil, redusere vårt forbruk og avvikle oljenæringen.

Hessens bok var ikke den eneste boka med som handlet om klima under årets Bragepriser; Thomas Horne vant åpen klasse med boka «Den store klimaguiden».

Dette er årets prisvinnere:

  • Hederspris: Dag O. Hessen.
  • Sakprosa: Dag O. Hessen: «Verden på vippepunktet».
  • Skjønnlitteratur: Beate Grimsrud: «Jeg foreslår at vi våkner».
  • Barne- og ungdomsbøker: Jenny Jordahl: «Hva skjedde egentlig med deg?».
  • Åpen klasse: Nyttebøker for voksne og barn/ungdom: Thomas Horne: «Den store klimaguiden».
Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)