Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Halv pris på vaksine kan redde tusenvis av barn

Lungebetennelse er den sykdommen som dreper flest barn på verdensbasis. Men en ny, billigere vaksine kan nå være med på å redde utallige av verdens fattigste barn.

En ny lungebetennelsesvaksine til nesten halv pris. Det er resultatet av et samarbeid mellom Indias Seruminstitutt, Unicef og organisasjonen Gavi, som arbeider for å sikre vaksiner til verdens fattigste land.

Ifølge Unicef kan prisnedsettelsen bety at opp mot 30 prosent flere barn vil bli vaksinert mot lungebetennelse i lavinntektsland. Og det redder liv.

800.000 barn under fem år dør hvert år av lungebetennelse. Det tilsvarer 2.191 daglige dødsfall – altså et barn hvert 39. sekund verden over. Faktisk dreper sykdommen flere barn enn malaria, diaré og meslinger til sammen, og utgjør 15 prosent av verdens dødsfall blant barn under fem år.

En studie fra Johns Hopkins University spår at 6,3 millioner barn i denne aldersgruppen risikerer å dø av lungebetennelse mellom årene 2020 og 2030.

10 millioner vaksiner for verdens fattigste barn

Et stort antall av disse dødsfallene kan forhindres ved å vaksinere mot bakteriene pneumokokker, som er en av årsakene til lungebetennelse. Denne vaksinen har vært en del av Norges barnevaksinasjonsprogram siden 2006, men den er meget kompleks og kostbar å fremstille.

Derfor får de fattigste landene ofte ikke vaksinen før ti til femten år senere enn de industrialiserte landene, noe som er en av grunnene til at barnedødelighet på grunn av lungebetennelse rammer verdens mest trengende, og vanskeligstilte barn. 

Det er Serum Institute i India som står bak produksjonen av den nye vaksinen. Det koster to amerikanske dollar per dose, noe som er en prisreduksjon på 43 prosent fra forrige pris. Som en del av avtalen vil Indias Serum Institute hvert år i løpet av det neste tiåret sikre seg 10 millioner vaksiner til de 73 Gavi-støttede landene.

Mer konkurranse gir billigere vaksiner

Nyheten om en billigere vaksine bringer begeistring hos Redd Barnas sjef for helse i Storbritannia, Samy Ahmar;

«Det er gode nyheter for lavinntektsland, men også spesielt for mellominntektsland. De vil nå kunne kjøpe vaksinen billigere fra Indian Serum Institute, og denne prisen vil trolig også presse prisene ned hos de andre produsentene».

Ifølge Flemming Konradsen, professor i global miljøhelse og leder for School of Global Health ved universitetet i København, vil prisen for et barns fulle vaksinasjonsprogram være betydelig lavere;

«I mellominntektslandene, som selv betaler hele beløpet for vaksinen, reduseres prisen fra cirka 17-25 dollar til mellom tre og syv dollar. I lavinntektsland faller prisen fra omtrent tre til fire dollar til omtrent to dollar», sier Flemming Konradsen. 

Mange av mellominntektslandene trenger spesielt vaksiner – for eksempel Nigeria og India, som er to av landene med høyest barnedødelighet på grunn av lungebetennelse.

Prisreduksjonen på vaksinen vil ikke løse hele problemet, da lungebetennelse også kan være forårsaket av andre årsaker enn pneumokokker. Men ifølge UNICEF gir den lavere prisen muligheten til å redde livet til millioner av barn.


Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter. Teksten er oversatt fra dansk til norsk av Kristin Elise Schade.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT