Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

5 ting du må vite om Covax – det globale vaksinesamarbeidet

- Vi synker eller vi svømmer sammen.

1) Hva er Covax?

Målet er å distrubere to milliarder Covax-vaksiner gjennom 2021. Foto: © UNICEF/Ragul Krishnan

Covax (Covid-19 Vaccines Global Access) er vaksinedelen av ACT-Accelerator-programmet, som ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO) og internasjonale partnere, for å utvikle et sett med verktøy for å bekjempe viruset. WHO sier at programmet har støttet den raskeste, mest koordinerte og vellykkede globale innsatsen i historien for å bekjempe en sykdom.

Målet er å distribuere to milliarder doser, hovedsakelig til fattigere land, i 2021, og vaksinere 27 prosent av innbyggerne.

“Ingen er trygge før alle er trygge”, har vært et WHOs mantraet siden begynnelsen av den globale pandemien. Imidlertid er det de rikere landene som har hatt ressurser til å forhåndsbestille store mengder vaksiner, og dermed sørget for at deres befolkningen stod først i køen da legemiddelfirmaer fikk grønt lys for å levere doser. Dette fikk FNs menneskerettighetseksperter til å advare mot «vaksinehamstring» og insistere på at vaksiner må være tilgjengelige for alle.

2) Hvordan fungerer det?

AstraZeneca/Oxford-vaksinen er effektiv for å stanse utviklingen av Covid-19-symptomer. Foto: University of Oxford/John Cairns

Covax finansieres av rikere land og private givere, som har samlet inn mer enn 2 milliarder dollar. Covax ble lansert i løpet av de første månedene av pandemien, for å sikre at mennesker som bor i fattigere land ikke ville bli utelatt når vellykkede vaksiner kom på markedet. FNs barnefond (UNICEF), i samarbeid med FNs Pan American Health Organization (PAHO), leder arbeidet med å anskaffe og distribuere vaksinedoser.

Noen 92 lavinntektsland kjøper vaksiner med støtte fra Covax, og det forventes at de fattigste innbyggerne vil bli vaksinert gratis. Rundt 80 økonomier med høyere inntekt har kunngjort at de vil finansiere vaksinene over egne budsjetter.

3) Hvilke vaksiner distribueres gjennom Covax?

Ved utgangen av 2020 hadde WHO stilt opp nesten to milliarder doser av eksisterende vaksiner og vaksinekandidater til bruk – over hele verden. Ikke alle disse vaksinene vil være effektive mot viruset, men med en såpass stor vaksinebeholdning så har WHO hevdet med stor sikkerhet at Covax vil kunne distribuere nok doser til å kunne beskytte helse- og sosialarbeidere i alle deltakerland innen midten av 2021.

Omlag 1,2 millioner doser av Pfizer-BioNTech-vaksinen, som krever lagring med under svært lav temperatur, skal leveres til 18 land i løpet av første kvartal 2021, med en avtalt verdi på 40 millioner. En mye større utrulling på rundt 336 millioner doser av AstraZeneca/Oxford-vaksinen vil bli sendt ut til nær alle land som har signert Covax-ordningen, fra Afghanistan til Zimbabwe.

4) Hvilke land får de første Covax-dosene?

AstraZenecas vaksine er produsert under lisens i India. Foto: © UNICEF/Dhiraj Singh

24. februar ankom rundt 600.000 doser av AstraZeneca/Oxford-vaksinen, produsert under lisens i India, til Ghana. WHO ser dette som et historisk skritt mot målet om å sikre rettferdig distribusjon av vaksiner over hele verden. Denne forsendelsen ble etterfulgt av ankomsten av mer enn en halv million AstraZeneca/Oxford-doser til Elfenbenskysten.

Disse første forsendelsene er en del av de innledende 90 millioner doser som skal sendes til Afrika gjennom Covax-samarbeidet første halvdel av 2021, og bygger opp under vaksineringen av rundt tre % av de mest utsatte, inkludert helsearbeidere og andre sårbare grupper.

Ved utgangen av 2021 håper man – med tilgang på flere vaksiner og økt produksjonskapasitet – å ha rullet ut 600 millioner doser og at rundt 20 prosent av den afrikanske befolkningen er vaksinert.

5) Hvorfor er det viktig?

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus

Covid-19-viruset har vært en enorm menneskelig belasting. Mer enn to millioner mennesker over hele verden har bukket under for viruset. Mange har vært eller er innlagt på sykehus. Intensjonen bak Covax er å demme opp for ytterligere tap av liv og kronisk sykdom.

I tillegg har milliarder fått sine liv begrenset; reisebegrensninger, nedstengninger og andre tiltak er satt i verk for å bremse spredningen av viruset. Millioner av jobber har gått tapt i en global økonomisk nedgang. Helsetjenester verden over har blitt overbelastet, noe som har medført at pasienter med ikke-Covid-relaterte sykdommer har fått redusert tilgang til behandling.

Håpet er at vaksinene som tilbys gjennom Covax vil bidra til å reversere disse skadelige trendene, og bringe verden tilbake til en slags normalitet, uansett hvordan den kan se ut.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghrebeyesus har påpekt at Covax ikke er ren veldedighet: i en sterkt sammenkoblet global økonomi er effektive vaksiner – allment tilgjengelige i alle land – den raskeste måten å avslutte pandemien, kick-starte den globale økonomien, og sikre en bærekraftig gjenoppretting.

Med WHO-sjefens ord, «vi synker eller vi svømmer sammen».

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av UN News.

SourceUN News

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT