Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Klimaendringer og naturkatastrofer fører til økt vold mot barn, viser forskning

Ny rapport: Den svenske organisasjonen Barnfonden påviser sammenhenger mellom naturkatastrofer og økt hyppighet av seksuell vold, barneekteskap og barnearbeid.

– Det er like tydelig som det er skremmende, sier generalsekretær i Barnfonden, Martina Hibell, om funnene.

Rapporten, som heter «Klimathotet mot barnen 2021», eller «Klimatrusselen mot barna 2021», forteller eksempelvis om hvordan flom eller tørke som ødelegger for jordbruket og økonomien i fattige land, fører til at familier driver fram flere barneekteskap for å få ned familiens størrelse.

– Mange barn som kanskje har fått begynne på skole tvinges til barnearbeid. Om lag 152 millioner barn antas å være i arbeid i dag, og av dem arbeider 73 millioner i jobbsituasjoner som anses som skadelige, opplyser Hibell videre.

Det som dessuten kompliserer bildet er at barn rammes dobbelt opp, forklarer hun.

– Dels er de mest utsatte ved en direkte naturkatastofe der de løper en større risiko for å dø eller bli alvorlig skadet, dels er det ofte de som må betale den høyeste prisen i de konsekvensene som katastrofen siden skaper, sier Hibell.

Martina Hibell, generalsekretær i Barnfonden i Sverige. Foto: Barnfonden.

Jenter mest utsatt

De mest utsatte barna er jentene, viser studien. Ikke bare via barneekteskap, men også ved at familier som tvinges til å forlate barna sine gjør at disse siden blir ofre for vold og trafficking.

– Av de 79,5 millioner mennesker som var på flukt på slutten av 2019, var ca 34 millioner barn. Dessverre peker alle prognoser på at de tallene vil øke i de kommende tiårene, sier Martina Hibell.

Allerede i dag dør om lag 400.000 mennesker årlig, som følge av klimaendringer, går det fram av rapporten.

Her er noen nøkkeltall som viser hvor utsatte barn er, i noen deler av verden:

  • 503 millioner barn lever i områder med ekstrem risiko for flom
  • 34 millioner barn lever på flukt 
  • Fordoblet risiko for å måtte flykte fra katastrofer siden 1970
  • 74 % økning i antall naturkatastrofer (perioden 2000-2019 sammenlignet med 1980-1999)
  • 73 millioner barn arbeider i yrker som betraktes som farlige

Satte Stockholm «under vann»

For å belyse temaet ytterligere har organisasjonen lansert en kampanje der man visualiserer en oversvømmelse i sentrale deler av Stockholm:

— Det er så ubegripelig vanskelig å forstå konsekvensen av at sentrum i min hjemby settes under mange meter vann. Det er et oppskakende bilde å se hvordan det ville se ut om det hendte også her, sier Martina Hibell.

— Vi håper at dette skal føre til at flere engasjerer seg i å beskytte de utsatte barna. At flere forstår sammenhengene. Og naturligvis håper vi at flere skal bli månedsgivere i Barnfonden, slik at vi får enda bedre ressurser til å bygge mer motstandsdyktige samfunn i de landene som rammes. Det er også viktig at Sverige opprettholder bistandsnivået og sørger for at det klimarelaterte utviklingsarbeidet har et tydelig barnefokus, sier Hibell.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT