Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Anders Hammer vinner IR-prisen for Hongkong-dokumentar

Frilansjournalist Anders Hammer får årets IR-pris for dokumentaren «Do not split» – om demokratiforkjemperne i Hongkong. Filmen er også nominert til Oscar-pris.

Hvert år deler Internasjonal Reporter ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema. Som følge av et pandemisk år med store reisebegrensninger, var mange av nominasjonene utenriksjournalistikk utført fra Norge.

Juryen har likevel lagt vekt på tilstedeværelse i sin avgjørelse av vinner og hederlig omtale:

«Do not split» er en modig og nær dokumentarfilm som følger demokratiforkjempere i Hongkong over et år, fra demonstrasjonene som brøt ut sommeren 2019 og inn i koronapandemiens taushet. Filmen viser protestene fra innsiden, den trenger inn i folkemengden fra nyhetssendingene og lar oss møte individer: studenter, eldre, «vanlige» borgere som er fortvilte, sinte og redde. Dokumentaren har ingen allvitende og forklarende forteller, så den beskriver ikke hele historien. Likevel gir filmen oss en emosjonell og sjelden forståelse av hva som står på spill for demonstrantene. Dokumentaren er et ypperlig eksempel på kraften i journalistisk tilstedeværelse over tid, i tillegg til at den representerer fremragende fortellerkunst.

Anders Hammer, fra produksjonen av dokumentarfilmen «Do Not Split».

Dokumentarfilmen «Do not split» er også nominert til Oscar-prisen, i kategorien beste dokumenter. Oscar-prisene deles ut 25. april.

Anders Hammer vant også IR-prisen i 2017 for Brennpunkt-dokumentaren «Talibanistan».

Juryen består av fire personer med solid journalistisk og internasjonal bakgrunn; Juryleder er Anne-Hege Simonsen, som er sosialantropolog og førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet. Med seg har hun Per Olav Ødegård, som er utenrikskommentator i VG og tidligere korrespondent i New York, samt Tove Gravdal, som er forfatter og mangeårig utenriksjournalist med bakgrunn fra Morgenbladet og flere andre mediehus, og Philip Crabtree, tidligere utenriksjournalist i Dagsavisen og nåværende spesialrådgiver i Redd barna. 

I forkant av nominasjonsfristen uttrykte juryleder bekymring for at det ville komme inn færre nominasjoner enn vanlig på grunn av pandemien, og sånn har det også blitt. Det var færre nominerte til årets pris enn de foregående år, 28 nominasjoner mot 42 i 2020, og 38 i 2019.

I tillegg til IR-prisen til Anders Hammer har to journalistiske arbeider fått hederlig omtale: 

«’Døden venter på oss her’: Inne i Idlibs mareritt». Amund Bakke Foss og Harald Henden, VG.

I denne reportasjen møter vi mennesker som er fanget i Idlib, i Syria-krigens siste fase. Mens verden stenges ned på grunn av koronapandemien reiser VGs team inn i Syria og skildrer forholdene der med kunnskap og medmenneskelighet. Fotografiene er i verdensklasse, og reportasjen preges av talende detaljer og et godt grep om den politiske konteksten. Reportasjen er et strålende eksempel på verdien av tilstedeværelse og viktigheten av å følge en konflikt og en region over tid.

«Ett år etter IS. Hvor er alle krigerne nå?». Mohammed Alayoubi, Petter Oulie-Hauge, Kristian Aanesen og Tore Moland, NRK.

Denne saken undersøker etterspillet etter Syria-krigen på en variert, innsiktsfull og engasjerende måte. Med utgangspunkt i den tidligere IS-krigeren «Mustafa» konfronteres vi med Syrias vanskelige vei tilbake til normalitet, der hatet mot IS og et manglende rettsoppgjør er sentrale snublesteiner. Saken er produsert både for nett, tv og podkast og kombinerer observasjon i felt, intervjuer med syrere via Whatsapp, samt norske ekspertkilder. Juryen vil særlig trekke fram podkasten som et strålende eksempel på hvordan det er mulig å presentere en svært kompleks problematikk på en klok, pedagogisk og fengslende måte. Arbeidet viser også styrken i journalistisk områdekunnskap opparbeidet over tid.

Fakta: IR-prisen

  • Hvert år deler organisasjonen Internasjonal Reporter ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte kaster lys over et internasjonalt tema, gjerne gjennom å oppsøke nye og ukjente steder, finne og bruke varierte kilder og reise uvante problemstillinger.
  • Prisen kan gå til enkeltstående reportasjer og serier, inkludert fotoreportasjer. Det må ha vært publisert i et uavhengig norsk presseorgan i 2020. Det var 28 påmeldte til IR-prisen i år, mot fjorårets rekord på 42 påmeldte.
  • Organisasjonen Internasjonal Reporter drives på frivillig basis av et ulønnet styre, og prisen finansieres av bidrag fra norske mediebedrifter.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT