Fra dokumentaren «Søppelsmuglerne» – av NRK Brennpunkt – som vant IR-prisen 2020.

Hvert år deler Internasjonal Reporter ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema. 

Nå gjør juryleder Anne Hege Simonsen og resten av juryen seg klar for å lese, se og lytte til det ypperste innen norsk utenriksjournalistikk.

Anne Hege Simonsen

– Jeg antar at koronasituasjonen vil prege årets nominasjoner, slik den har preget en hel verden i 2020. Men det er jo mye annet som har skjedd også, så vi gleder oss som vanlig til en variert og spennende nominasjonsbunke, sier juryleder Simonsen, som er sosialantropolog og førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet.

Hun frykter at færre journalister har kunnet reise og at det vil påvirke mengden nominasjoner.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

– Jeg håper vi får se spor av innovative og kreative løsninger som kompenserer for eller utfyller egen tilstedeværelse, for eksempel samarbeidsprosjekter med journalister i andre land, kreativ utnyttelse av globale kildenettverk, teknisk innovasjon og lignende, sier hun.

I fjor var det NRK Brennpunkt som mottok IR-prisen, for dokumentaren «Søppelsmuglerne»:

Juryen for IR-prisen jobber uavhengig fra IR-styret, og består av fire personer med journalistisk og akademisk bakgrunn. I tillegg til juryleder Simonsen består den av Tuva Raanes Bogsnes, som er kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet og tidligere utenrikssjef i TV2, Per Olav Ødegård, som er utenrikskommentator i VG og tidligere korrespondent i New York, og Tove Gravdal, forfatter og mangeårig utenriksjournalist med bakgrunn fra Morgenbladet og flere andre mediehus.

Organisasjonen Internasjonal Reporter drives på frivillig basis av et ulønnet styre, og prisen finansieres av bidrag fra norske mediebedrifter.

Internasjonal Reporters pris kan gå til enkeltstående reportasjer og serier, inkludert fotoreportasjer. Det må ha vært publisert i et uavhengig norsk presseorgan i 2020.

 Er det noen du vil oppfordre spesielt til å nominere i år

Alle er velkomne! Jeg vil likevel særlig oppfordre frilansere og mindre redaksjoner til å melde seg på. Utenriksjournalistikken er viktig for alle, det har 2020 vitnet spesielt om.

Fakta: IR-prisen

  • Hvert år deler organisasjonen Internasjonal Reporter ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte kaster lys over et internasjonalt tema, gjerne gjennom å oppsøke nye og ukjente steder, finne og bruke varierte kilder og reise uvante problemstillinger.
  • Prisen er på 20.000 kroner og blir delt ut under Skup-konferansen. I tillegg til en prisvinner, pleier juryen å gi hederlig omtale til ett eller flere prosjekter.
  • I 2020 var det NRK Brennpunkt som mottok prisen for dokumentaren «Søppelsmuglerne».
  • Det var 42 påmeldte til IR-prisen i fjor, noe som var ny rekord.
  • Fristen for å nominere til IR-prisen er 31. januar, og nominasjoner kan sendes inn på denne lenken.
Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!