Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Kaos på flyplassen i Kabul – flere skal være døde

Tusener har samlet seg på Kabuls flyplass i et kaotisk forsøk på å forlate Afghanistan. Soldater har skutt i lufta, og flere mennesker skal ha mistet livet.

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Reuters at de har sett minst fem døde mennesker på flyplassen. Det er uklart om personene ble skutt eller trampet ned, ifølge en av kildene. Wall Street Journal melder at tre mennesker er døde.

Videoer i sosiale medier viste enorme folkemengder som mandag stormet flyplassen, og amerikanske soldater skal ha avfyrt skudd i luften for å hindre folk i å ta seg inn på rullebanen.

– Menneskemengden er ute av kontroll. Skuddene ble avfyrt for å få kontroll over kaoset, sier en amerikansk tjenestemann til Reuters.

Det er også kommet ubekreftede meldinger om personer som har falt ned fra fly som har tatt av. Én mulig forklaring er at desperate mennesker har forsøkt å gjemme seg i hjulbrønner eller klamret seg fast til flyet.

– Prøvde å storme fly

Flere videoer viser mennesker som tilsynelatende prøver å ta seg inn i parkerte fly og klatrer opp på bygninger på flyplassen.

I en annen video løper en menneskemengde ved siden av et amerikansk militærfly som sakte kjører bortover rullebanen. Noen har klatret opp på siden av flyet.

Dataanalytikeren Massouma Tajik (22) forteller til nyhetsbyrået AP at hun hørte skudd da en gruppe menn og kvinner forsøkte å klyve om bord på et fly.

En av dem som forsøkte å komme seg bort, var norske Ayesha Wolasmal. Hun skrev følgende i en melding til VG:

– Utenfor den militære flyplassen står det rundt tusen afghanere, inkludert kvinner og barn, som desperat prøver å komme seg inn gjennom porten og videre ut av landet.

Afghanske luftfartsmyndigheter har opplyst at alle kommersielle flygninger fra Kabul er kansellert. USA har overtatt kontrollen over flytrafikken.

– Det vil ikke bli noen kommersielle flygninger fra Hamid Karzai lufthavn for å unngå plyndring. Vennligst ikke dra i all hast til flyplassen, heter det i en uttalelse fra luftfartsmyndighetene.

Norge evakuerer

Både afghanere og utenlandske statsborgere samlet seg på flyplassen dagen etter at Taliban inntok Kabul.

En afghansk soldat har fortalt hvordan han klarte å presse seg inn i et fly på vei til Doha, skriver nyhetsbyrået DPA, som viser til opplysninger i lokale medier. Soldaten skal ha stilt seg i et hjørne og kommet seg til Doha uten noen ID-papirer eller planer.

Norge er ett av flere vestlige land som jobber med å få sine borgere ut av Afghanistan. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver situasjonen som uoversiktlig og «ekstremt krevende».

– Jeg kan bekrefte at vi i natt har fått evakuert ut norske ansatte. Men vi er midt i en evakueringsoperasjon, og jeg kommer ikke til å gi flere detaljer enn det, sa Eriksen Søreide til NRK mandag morgen.

– Vi jobber nå på spreng med å få ut alle de vi skal ha ut, la hun til.

– Veldig krevde

Eriksen Søreide påpekte at sikkerhetssituasjonen er utfordrende både på flyplassen og i og rundt Kabul.

– Så det er en veldig krevende operasjon, og vi er nå midt i den kanskje mest krevende fasen, sa hun.

Natt til mandag opplyste Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen at det danske forsvaret sent kvelden i forveien hadde evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan. Operasjonen skjedde under «meget vanskelig forhold». Bramsen fortalte ikke hvor mange som var blitt evakuert.

Ansatte ved Finlands ambassade i Kabul har klart å komme seg ut av landet, opplyser kilder til avisa Helsingin Sanomat.

På Twitter skriver Pakistans utenriksminister at Pakistan bidrar med evakueringen av 431 afghanere som har jobbet for Danmark.

Presidenten rømte

Etter en lynoffensiv gjennom store deler av Afghanistan sto Taliban søndag ved Kabuls porter.

Ashraf Ghani, her avbildet under Munich Security Conference, 2017. Foto: Wikimedia / MSC / CC BY 3.0 de

President Ashraf Ghani rømte landet, og Talibans krigere gikk etter hvert inn i sentrum av byen. De hevdet det var nødvendig for å opprettholde ro og orden siden politiet hadde forsvunnet.

Senere ble det offentliggjort videoopptak av Taliban-krigere inne i presidentpalasset. En talsmann for opprørerne erklærte dagen etter at krigen i Afghanistan er over.

– Denne dagen er en stor dag for det afghanske folket og mujahedin. De har sett resultatene av sin innsats de siste 20 årene, sa talsmannen Mohammad Naeem til Al Jazeera.

Samtidig er flagget firet ved USAs ambassade i Kabul, der helikoptre har gått i skytteltrafikk for å evakuere ansatte.

TV-stasjonen Tolo News har lagt ut et bilde av en mann som maler over store plakater med bilder av kvinner i den afghanske hovedstaden.

Frykter for livet

Mohammad Naeem hevder Taliban ikke ønsker å bli internasjonalt isolert. Gjentatte ganger har gruppen forsikret at den ikke vil ta hevn på tidligere motstandere.

Men mange afghanere stoler ikke på disse løftene. Personer som har jobbet for vestlige land, eller av andre grunner er mislikt av Taliban, frykter for livet.

Justisminister Monica Mæland (H) opplyste mandag til NTB at flere afghanere som har jobbet for Norge, og som tidligere ikke har søkt om asyl, kan gjøre det nå.

Men uavhengig av asylprosesser er det i øyeblikket utfordrende å komme seg ut av Afghanistan. Mens alle svenske ansatte på Sveriges ambassade er ute av landet, jobbet Danmark mandag fortsatt med å evakuere flere hundre personer.

– Vi jobber døgnet rundt, og dere kan selv se bildene fra flyplassen i Kabul. Det har vært et svært dramatisk døgn. Situasjonen er ikke bare alvorlig, den er katastrofal, sa statsminister Mette Frederiksen.

Fakta om Talibans framrykking

  • USA og Nato begynte sin tilbaketrekking fra Afghanistan i mai.
  • Taliban innledet samtidig en stor offensiv og hevdet i juli å ha kontroll over 85 prosent av landet.
  • I juli tok opprørerne kontroll over strategisk viktige grenseoverganger til nabolandene Tadsjikistan, Usbekistan, Turkmenistan, Iran og Pakistan.
  • Deretter sto administrasjonssentre i landets 34 provinser for tur.
  • 15. august inntok Taliban hovedstaden Kabul og presidentpalasset. President Ashraf Ghani forlot landet samme dag.

Fakta: Afghanistan

  • Afghanistan er en republikk i det sentrale Asia. Landet grenser mot Iran, Pakistan, Tadsjikistan, Kina, Usbekistan og Turkmenistan.
  • Hovedstad er Kabul. Det bor over 31 millioner i landet.
  • Afghanistan var okkupert av Sovjetunionen fra 1979 til 1989. Etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001 invaderte en USA-ledet styrke landet og styrtet Taliban som satt ved makten. Siden da har internasjonale styrker, herunder norsk deltakelse med militært personell, vært i krig med Taliban.
  • Etter en avtale mellom USA og Taliban vil internasjonale styrker forlate Afghanistan innen 11. september 2021.

Kilde: SNL

SourceNTB, SNL

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT