Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Amalie Skram-prisen til Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali tildeles Amalie Skram-prisen 2021. Prisen går til en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd.

«Sumaya Jirde Alis forfatterskap er en høylytt og krevende protest, det er såre erfaringer, og balanserte, kloke betraktninger. Jirde Alis tekster, hennes poesi så vel som hennes prosa og essay, rykker oss ut av våre behagelige, vante forestillinger», skriver juryen i sin begrunnelse. «Hun tvinger oss til å se en annen virkelighet og livserfaringer som er ukjente for mange av oss. Jirde Alis litteratur bringer nye innsikter og åpner for en dypere forståelse, slik god litteratur skal gjøre.»

Amalie Skram-prisen deles ut hvert år på forfatterens fødselsdag, 22. august. I år skjer det på et arrangementet i Litteraturhuset i Bergen, søndag klokken 19.00. Der blir det også et bokbad med prisvinneren.

Det er i år 175 år siden Amalie Skrams fødsel.

Amalie Skram-prisen er en skjønnlitterær pris som utdeles årlig av Amalie Skram-selskapet i Bergen. Den ble delt ut for første gang i 1994. Tidligere prisvinnere inkluderer Herbjørg Wassmo, Hanne Ørstavik og Vigdis Hjorth.

FAKTA: Sumya Jirde Ali

  • Lyriker. Født 1997. Fra Bodø og Somalia.
  • Sumaya Jirde Ali ga i 2017 ut diktsamlingen Kvinner som hater menn. Samme år ble hun kåret av lokalavisen Bodø Nu til «Årets Bodøværing».
  • I januar 2018 ble hun tildelt Zola-prisen.  I februar 2018 kåret gratisavisen NATT&DAG henne til «Årets stemme».
  • I mars 2018 hadde hun sagt ja til å delta i flere 8. mars-arrangementer, men ble utsatt for så mye netthets og sjikane at hun trakk seg fra deltagelsen.
  • I 2018 kom hun ut med bøkene Ikkje ver redd sånne som meg og høsten 2018 kom hun med diktsamlingen Melanin hvitere enn blekemiddel. I 2021 er hun igjen aktuell med diktsamlingen Når jeg ser havet, slokner lyset.
  • Fra 2021 redaktør for det feministiske tidsskriftet Fett.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT