Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Raftoprisen tildeles Human Rights Data Analysis Group

"En liten gjeng statistikere med stor, global påvirkningskraft."

I en tid der desinformasjon og fake news brer om seg, er troverdig informasjon viktigere enn noensinne. I år går Raftoprisen til Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) som arbeider globalt for å fremskaffe pålitelige og etterprøvbare beviser for brudd på menneskerettighetene.

Hvert menneske som har blitt drept skal bli husket, hvert dødsfall skal telles. Dette er ett av mantraene til årets Raftoprismottakere. Ved bruk av statistikk, vitenskapelig analyser og maskinlæring fremskaffer de beviser for tortur, drap, krigsforbrytelser og andre former for maktmisbruk.

«Denne dokumentasjonen er avgjørende for at domstoler kan stille overgripere for retten som ansvarlige for menneskerettighetsbrudd, og med det yte rettferdighet for ofrene og etterlatte. Systematisk dokumentasjon av menneskerettighetsbrudd kan også avdekke både omfanget av overgrepene samt synliggjøre overgrepene som skjules i statistikk,» skriver Rafto-stiftelsen i en pressemelding.

«Deres tilnærming har gjort det mulig for domstolene å bringe gjerningsmenn for retten og gitt nedleggelse for berørte ofre og deres familier».

HRDAG er en liten gjeng statistikere med stor, global påvirkningskraft, som Raftostiftelsen skriver på sine nettsider.

Den ideelle organisasjonen HRDAG består av et team på 5 personer har bakgrunn fra blant annet datavitenskap, programvareutvikling og statistikk. HRDAG arbeider ofte i samarbeid med menneskerettighetsforsvarere, etterlatte av voldsofre, journalister og organisasjoner over hele verden. De initierer også egne prosjekter og utvikler nye analyseprogrammer og metoder.

Organisasjonen har fått flere store gjennomslag som vitner i rettsaker, og har presentert bevis for sannhetskommisjoner, internasjonale straffedomstoler, menneskerettsorganisasjoner og FN-oppdrag.

Sammen med Amnesty International, har HRDAG dokumentert at 25% av drapene på varetektsfengslede i Syriske fengsler, ikke var rapportert. Forskerne deres har vært ekspertvitner i rettsaken mot general José Efraín Ríos Montt i Guatemala, som ble dømt som øverste ansvarlige for folkemord mot Maya Ixil urbefolkningen. De har fremskaffet beviser på usedvanlig høye dødstall blant politiske fanger under styret til tidligere president Hissène Habré i Chad, og de har fremlagt beviser for etnisk rensing utført av Serbiske styrker, brukt i den internasjonale krigsforbryterdomstolen mot tidligere president Slobodan Milošević i 2001.

Årets pris er den 36. i rekken. Raftoprisen blir utdelt den 14. november kl 18.00 på Den nationale Scene i Bergen.

Dette er Raftoprisen

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT