Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Ny rapport: – Alle jentene er giftet bort

Ny rapport viser at koronapandemien har ført til økt vold mot barn i flere afrikanske land. I en region i Mali opplyses det om at alle jentene er giftet bort.

Den nye rapporten Protecting children during the COVID-19 crisis and beyond fra Joining Forces for Africa (JOFA) – et nettverk hvor Plan International deltar – viser at fysisk, psykisk og seksualisert vold mot barn har økt som følge av pandemien. Ifølge gutter i Mopti i Mali har alle jenter i alderen 13-18 år blitt giftet bort.

– Vi har vært klar over at pandemien har gjort at mange barn ikke er trygge. Men disse nye funnene avdekker at situasjonen for barna er verre enn vi trodde. Den seksualiserte volden rammer tenåringsjentene svært hardt, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.  

Rapporten fremhever den sårbare situasjonen for barn i Mali, Senegal, Uganda, Kenya og Etiopia er i nå. Stengte skoler og frykt for tidlig graviditet er medvirkende årsaker til den kraftige økningen i barneekteskap i alle de fem landene. Arbeidsledighet og fattigdom har resultert i matmangel og familier ser seg nødt til å gifte bort døtrene sine for å overleve. 

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Alle jentene som er intervjuet i Mali sier at de frykter at mange vil bli gravide, som følge av skolestengning. Fire av fem gutter mener at skolestengingen er årsaken til den drastiske økningen i antall barneekteskap, og 60 prosent av foreldrene mener det samme. 

– Nå haster det å engasjere barn, landsbyer og beslutningstakere i alle disse landene for å sikre barns beskyttelse. Vi kan ikke risikere at millioner av jenter ikke får gå på skole, blir giftet bort og frarøves frie valg og liv, sier Partapuoli. 

Joining Forces for Africa (JOFA) jobber med lokale organisasjoner i alle de fem landene Mali, Senegal, Uganda, Kenya og Etiopia for å sørge for beskyttelse av barn, holdningskampanjer og kurser barne- og ungdomsgrupper og lokale grupper i hvordan de skal håndtere saker om utnyttelse og vold mot barn.

JOFA er støttet av EU frem til 2023. Nesten en million barn, foreldre, omsorgspersoner og folk som leverer tjenester i Etiopia, Kenya, Mali, Senegal og Uganda drar nytte av prosjektene.

Fakta om undersøkelsen

  • I Mali sier 33 prosent av respondentene at seksuell og kjønnsbasert vold har økt som følge av pandemien. Omsorgspersoner blir syke eller dør av viruset noe som tvinger barn til å lene seg på andre for grunnleggende ting. Dette gjør at jenter har langt høyere risiko for å bli utsatt for seksuell vold og utnyttelse.
  • I Mali har 76 prosent av jenter under 14 år opplevd en form for kjønnslemlestelse.
  • I Kenya rapportere hele 60,5 prosent av barna om økt fysisk vold.
  • En av tre jenter i Nairobi, Kenya, sine uformelle bosetninger har opplevd seksuell vold.
  • I Etiopia lever 88 prosent av barna i fattigdom (94 prosent på landsbygda og 42 prosent i urbane strøk).
  • Fire av ti jenter i Etiopia er giftet bort som barn.
  • I området Kolda i Senegal har 35 prosent av jenter under 15 år opplevd en form for kjønnslemlestelse.
  • Mer enn en tredjedel av jenter i Senegal er gift som barn.
  • Seks av ti jenter i Senegal har opplevd fysisk vold i barndommen.
  • Det er estimert at mer enn 8 millioner barn i Uganda er sårbare for vold.
  • Barn i alle de fem landene har mindre tilgang på hjelp til å rapportere vold og overgrep, som kontakt med lærere og sosialarbeidere.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT