Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

I dag er Kala (12) utviklingsminister

- Vi må ha mer fokus på hvordan vi snakker om jenter. For ord betyr mye for hvordan jenter har det, sier Kala Johansen Drammeh, utviklingsminister for en dag.

12-åringen Kala fyller rollen som utviklingsminister for en dag, i forbindelse med den internasjonale jentedagen 11. oktober.

FNs offisielle jentedag skal sette søkelys på de utfordringene jenter møter verden over. Kalas jobb som utviklingsminister er en del av initiativet «Girls Takeover» der bedrifter gir fra seg sjefsstolen til en jente for en dag.

– Engasjement for jenters rettigheter må vi ha hver eneste dag, men denne dagen gir oss alle en ekstra mulighet til å sikre at flere får vite hvilke utfordringer jenter har verden over, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) i en pressemelding.

Verdens jentedag ble arrangert første gang 11. oktober 2012. Organisasjonen Plan International var en av pådriverne for å få jentedagen på plass. Kala vil bruke dagen til å belyse menneskehandel, menneskerettigheter og ikke minst hvordan vi alle snakker om jenter.

– Politikere kan velge hvordan de snakker om jenter. Jeg går på barneskolen, og hører stygge ord om jenter hver dag. Selv om det ikke er ment slik, er det sårende. Det snakkes for nedsettende om jenter, sier Kala.

I løpet av dagen som utviklingsminister møter Kala embetsverket i Utenriksdepartementet og sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber med jenters rettigheter, og hun deltar på utdeling av Jenteprisen i regi av Plan Norge.

– Det er viktig å få slutt på tvangsekteskap. For når jenter giftes bort, da mister de skolegang, og når du ikke har utdanning får de ikke så mange muligheter som vi andre. Når jenter blir tvangsgiftet, mister de også muligheten til å få oppfylt drømmene sine, sier Kala.

Selv om rollen som utviklingsminister er kortvarig er Kala åpen for et liv i politikken:

– Jeg er ikke politiker, men jeg kan bli det. Kanskje vil de som giftes bort også bli det, men ikke alle har den valgfriheten som jeg har. Det er mannen eller den som hun er giftet bort til som bestemmer. Drømmene blir borte. Jeg vil ikke bare sitte hjemme og ønske at andre gjør noe med det som er galt, sier Kala.

– Vi har det så bra her hjemme. Men tenk at når vi spiser frokost så blir jenter giftet bort. Det er skremmende. Det er viktig å bry seg om de vi ikke ser, sier 12-åringen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT