Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Nordisk Råds miljøpris gikk til Den store klimadatabase

Med Jakob Oftebro som programvert i en felles nordisk TV-sending ble vinnerne av Nordisk Råds priser for 2021 kåret tirsdag kveld.

I klassen miljøpris ble det «hjemmeseier» i år, vinner ble nemlig Den store klimadatabase fra Danmark. Prisutdelingene skjedde fra Det Kongelige Teaters Skuespilhus i København.

Den store klimadatabase er en åpen nettplattform som inneholder data for 500 forskjellige matvarers klimaavtrykk, fordelt på de enkelte produksjonsfaser.

Dataene kan brukes som grunnlag for klimaberegning av måltider og innkjøp, som ren informasjon, til undervisning, og andre formål. Det er den danske tenketanken Concito som står bak.

Nordisk versjon

– Jeg vil takke de som er i ferd med å bruke verktøyet vårt. Det er dagligvareaktører, det er matserviceaktører som bruker det til å beregne måltider og innkjøp, det er undervisningssystemer og det er medier og privatpersoner som bruker det til å bli klokere på mat og klimaavtrykk. Vi lover å bruke prispengene fornuftig, sa Michael Minter, som tok i mot prisen.

– Vi har en ambisjon om å lage nordiske versjoner av databasen, opplyste han til slutt.

Nordisk Råds miljøpris ble delt ut for 27. gang i år. Årets pris hyller prisen nordiske initiativer som har gjort en særskilt innsats for å sikre et bærekraftig matsystem.

Norsk nominasjon

Blant årets åtte nominerte kandidater var Framtiden i våre hender fra Norge. Naturpress spurte leder i FIVH, Anja Bakken Riise, om en kommentar til nominasjonen.

– Det er veldig gøy å bli nominert til Nordisk Råds Miljøpris. Vi har massevis av dyktige folk som har jobbet iherdig med mat og bærekraft over mange år, og denne nominasjonen viser at folk har lagt merke til arbeidet vi driver med, sa Anja Bakken Riise til Naturpress i forkant av prisutdelingen.

Her er alle de nominerte kandidatene til Nordisk Råds Miljøpris 2021:

  • Den store klimadatabase, Danmark
  • Carbon Action, Finland
  • Matkovin, Færøyene
  • Greenlandic Greenhouse, Grønland
  • Thor Ice Chilling Solutions, Island
  • Kolinlagring, Sverige
  • Mattas Gårdsmeieri, Åland

Juryens begrunnelse

» Verdens matproduksjon står for om lag en fjerdedel av utslipp av drivhusgasser. Tilgang til kunnskap om en matvares CO2-avtrykk er derfor en avgjørende faktor for å dytte både produksjonen og forbruket på matområdet i en mer bærekraftig retning.

Når man kjenner en matvares CO2-avtrykk, kan man som forbruker aktivt ta stilling til om man ønsker å bruke den i sin husholdning. Denne kunnskapen vil – forhåpentligvis – resultere i et mindre klimabelastende matforbruk. 

Nordisk råds miljøpris 2021 tildeles Den Store Klimadatabase for dens potensial for å skape grunnlag for et mer bærekraftig matforbruk i Norden.

Databasen gir på en lett og overskuelig måte innblikk i de enkelte matvarenes CO2-avtrykk, og all informasjon i databasen er fritt tilgjengelig.

Den metodiske tilnærmingen til innhenting av data, den store mengden matvarer og innretningen mot matsektoren er spesielt kjennetegnende for Den Store Klimadatabase. Med sitt enkle format og design kan Den Store Klimadatabase og dens beregningsmetoder enkelt både skaleres og tilpasses til andre land og sektorer, til nytte for bærekrafttiltak i flere sektorer. Kort sagt demonstrerer databasen hvordan enkel og tilgjengelig formidling av etterspurt informasjon kan bli et springbrett til atferdsendringer på forbrukernivå.

For databasens store atferdsendrende potensial mener bedømmingskomiteen at Concito, Danmarks Grønne Tænketank, skal tildeles Nordisk råds miljøpris 2021.   

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT