Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Unge fotografer fra Moskva og Manila bak årets Fredsprisutstilling

Utstillingen åpnes 11. desember med fredsprisvinnerne tilstede.

Årets fredsprisfotografer er Nanna Heitmann og Hannah Reyes Morales. De to dokumentarfotografene har vært på oppdrag for Nobels Fredssenter i Manila og Moskva.

Den 11. desember, dagen etter at de har mottatt Nobels fredspris i Oslo, kommer fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov til Nobels Fredssenter for å åpne utstillingen om seg selv.

— Vi er veldig glade for å ha fått med oss to så talentfulle, unge dokumentarfotografer, som også selv er fra fredsprisvinnernes hjemland. De har derfor lang erfaring med å jobbe under dårlige vilkår for presse- og ytringsfrihet, sier Nobels Fredssenters utstillingssjef Nina Frang Høyum i en pressemelding.

Narko-krig og internett

Hannah Reyes Morales er fra Filipinene og er basert i Manila, hvor hun blant annet har dokumentert Rodrigo Dutertes blodige krig mot narkotika. Hun har mottatt en rekke priser og er publisert i store, internasjonale magasiner som Washington Post, New York Times og National Geographic.

For Fredsprisutstillingen har hun laget en dokumentarfotoserie som viser hvordan sosiale medier gjennomsyrer hverdagen på Filippinene, der befolkningen er på internett i snitt ti timer per dag.

— Dette er et av de mest utfordrende oppdragene jeg har hatt, sier Morales.

— Arbeidet er veldig personlig: For meg og mange andre i mitt hjemland er det urovekkende å se hvordan sannheten er under konstant angrep. Gjennom dette oppdraget har jeg sett nærmere på det kaoset som oppstår på internett, og i mørket ble jeg konstant minnet om at det er levende mennesker på den andre siden av skjermen.

Journalister som utenlandske agenter

Nanna Heitmann er en tysk-russisk fotograf basert i Moskva. Hun er tilknyttet Magnum Photos og har hatt oppdrag for New York Times, TIME Magazine, National Geopgraphic og Le Monde. Denne høsten har hun fotografert Dmitrij Muratov i redaksjonen til Novaja Gazeta og møtt unge, uavhengige journalister som forsøker å gjøre jobben sin under stadig vanskeligere betingelser fra myndighetene.

— Det har vært et tøft år, sier Nanna Heitmann.

— Hver uke blir nye frie medier og menneskerettighetsorganisasjoner stemplet som utenlandske agenter eller rett og slett forbudt. Usikkerheten og presset dette skaper er veldig merkbar hos de menneskene jeg har møtt. Jeg håper Nobels fredspris kan bidra til at i hvertfall Novaya Gazeta får fortsette arbeidet sitt.

Fredsprisutstillingen åpnes offisielt 11. desember kl. 15.45, med fredsprisvinnerne og inviterte gjester til stede. Den er tilgjengelig for publikum fra 12. desember.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT