Huitfeldt: Sikkerhetsrådet har sviktet Etiopia og Myanmar

Norge har presset på i FNs sikkerhetsråd for å få gjort noe med krisene i Tigray i Etiopia og i Myanmar, men rådet har sviktet, mener utenriksministeren.

– For både Etiopia/Tigray og Myanmar må vi dessverre kunne si at Sikkerhetsrådet har sviktet. Sviktet i å forebygge og sviktet i å respondere på en måte som kunne forhindret alvorlige menneskerettighetsbrudd og spart store sivile tap og lidelser, konstaterte Anniken Huitfeldt (Ap) da hun redegjorde i Stortinget for Norges arbeid som medlem i Sikkerhetsrådet.

Norge har presset på for å få til hastemøter og samle rådet om uttalelser, fortalte hun. Innsatsen har vært betydelig for å få rådet til å engasjere seg.

– Dessverre har ikke responsen eller uttalelsene vært like sterke som vi skulle ha ønsket. Vi skulle gjerne sett at det var støtte blant rådets medlemmer til å ta i bruk flere virkemidler, slik FN-pakten foreskriver, sier hun.

(©NTB)