Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Egeland: Verst tenkelig scenario i Ukraina – verden må bla opp

Verden må bla opp for å hjelpe millioner av ukrainere som blir rammet av krigen Russland har startet, sier Flyktninghjelpens Jan Egeland. De blir i landet.

Flyktninghjelpen har advart mot en flyktningkrise i Europa i forkant av det russiske angrepet. Den faren er nå forverret, sier Egeland.

– Dette er det verst tenkelige av mange mulige scenarioer. Da jeg var langs frontlinjen for et par uker siden, så framsto det for meg som fullstendig meningsløst å igjen kaste millioner av ukrainere inn i kryssilden, sier Egeland til NTB.

– Vi har 70 hjelpearbeidere på bakken, og vi har formidlet ti av de norske observatørene til OSSE, så vi er sterkt representert i de områdene som nå er under ild. Det er ingen tvil om at dette har enorme konsekvenser for sivilbefolkningen i disse områdene, slår han fast.

Skalerer opp

Egeland sier at organisasjonen har vært i kontakt med sine medarbeidere og fått forsikringer om at de har det bra. De har fått beskjed om å holde seg hjemme og avvente videre utvikling. Flyktninghjelpen har planer om å oppskalere hjelpearbeidet i Ukraina etter det russiske angrepet.

– Vi har frosset aktivitetene, men er i gang med å planlegge en oppskalering av hjelpearbeidet etter hvert som det vil bli nye flyktningstrømmer, sier Egeland.

– Det som er et enormt paradoks og som jeg prøver å få fram til verden som budskap, er at man har funnet mange milliarder rubler og dollar til å mobilisere militært for en meningsløs krig, men man har altså foreløpig lovt småpenger bare til hjelpearbeidet, sier han.

Enorme menneskelige lidelser

Allerede før det russiske angrepet var det ifølge Flyktninghjelpen 2,9 millioner som hadde behov for humanitær hjelp. Kun ni prosent av det Flyktninghjelpen ba om av midler til å bøte på dette, hadde de fått dekket inn onsdag.

– Budskapet vårt er at hjelpearbeidet er neglisjert og underfinansiert, mens de militære som vanlig ikke mangler noen ting, sier Egeland.

Han påpeker at de menneskelige lidelsene er store.

– Det mange ikke helt forstår, er at frontlinjen nå har gått midt på tvers gjennom Luhansk og Donetsk, to fylker som er tettbefolket. De som nå opplever å være i kryssilden, er mange eldre pensjonister, uføre. Mennesker som ikke kan forflytte seg lett, sier Egeland.

Han forteller om en eldre kvinne i 70-årene han møtte langs frontlinjen. Egeland spurte henne hvorfor hun ikke flyktet fra trusselen om krig.

– Hun sa at det kan jeg ikke gjøre, for jeg har en kreftsyk mann hjemme i vårt lille hus. Det er de mest sårbare som får føle på kroppen de beslutninger som tas av menn som sitter i full trygghet i sine komfortable kontorer i Kreml og mange andre steder, sier Egeland.

Ber Norge bla opp

Han har et klart budskap til Norge og andre land.

– Nå må vi stille opp for forfrosne ukrainske pensjonister som nå er midt i ildlinjen, og alle familiene som nå flykter fra kampvåpnene. Det er en måte å vise solidaritet med Ukraina på. I tillegg må man selvsagt ikke gi opp bestrebelsene for å få en våpenhvile. Denne krigen er meningsløs og vil bare føre til ulykke for alle parter og land i regionen, sier Egeland.

Han sier at hundretusener vil flykte nå i første omgang. Først innover i Ukraina, så til Polen, Romania, Moldova og inn i Russland.

– Dess lengre krigen går, dess flere milliarder vil man bruke på militæret, og dess flere milliarder vil gå tapt i sivil infrastruktur. Og vi vil få behov for hundrevis av millioner i ren nødhjelp, sier Egeland.

– Dette kan jo stanse, det kan bli en våpenhvile i morgen. Det må man ikke gi opp håpet for. Det er to millioner mennesker som lever innen 20 kilometer fra frontlinjen i Øst-Ukraina, og de er allerede under ild, sier Egeland.

Sender nye folk inn

Foreløpig henter altså ikke organisasjonen sine folk ut av Ukraina, tvert om vil de i stedet sende nye folk inn.

– Vi ser på mulighetene for å sende inn folk som kan lede nye hjelpeoperasjoner, men vi har hentet ut alle som er langs frontlinjen i øst, og alle får beskjed om å holde seg hjemme i dag inntil vi får mer oversikt over forholdene, sier Egeland.

Han påpeker at det trolig ikke er noen som sulter i Ukraina, og at behovet for hjelp er et annet enn i for eksempel land som Somalia.

– En av tingene vi vil gjøre, er å forsøke å få i gang distribusjon av kontanter til mennesker som vil flykte hals over hode, så de kan kjøpe nødvendigheter. Cash assistance er den mest effektive måten å hjelpe på, sier han.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT