Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Nektes trygg havn: Leger Uten Grensers redningsskip har 470 båtflyktninger om bord

Etter en uke til sjøs har redningsskipet Geo Barents fortsatt ikke fått legge til kai i en trygg havn. Verken italienske eller maltesiske myndigheter vil hjelpe.

470 mennesker i havsnød har blitt reddet av Geo Barents på Middelhavet denne uka. Fra 9. til 11. mai, på kun 72 timer, reddet skipet 470 mennesker fra sju båter i havsnød. Alle ble reddet i SAR-soner hvor Libya og Malta har ansvarlig myndighet. 

De siste dagene har redningsskipet seilt på Middelhavet uten å få tillatelse til å legge til trygg havn; Verken italienske eller maltesiske myndigheter vil hjelpe. 

Ni måneder gammel gutt reddet

Geo Barents redningsoperasjoner den siste uka startet den 9. mai, da to gummibåter ble oppdaget. Hele 204 mennesker var ombord, blant dem en ni år gammel gutt. 

Vel 24 timer senere mottok Geo Barents et nødsignal fra enda en overfylt gummibåt, denne med 59 mennesker ombord. 

Sent om kvelden den 10. mai mottok Leger uten Grenser (MSF), som driver redningsskipet Geo Barents, to varsler per e-post om at enda to båter var i nød. Etter fem timer ble to båter funnet nær en oljeplattform, og 111 mennesker ble reddet. 

10. mai pågikk to redningsaksjoner samtidig i løpet av natten og varte i mer enn 5 timer. De 111 overlevende seilte i gummibåter. Foto: MSF / Anna Pantelia

11. mai mottok MSF enda en alarmtelefon, 67 mennesker ble reddet ut av en trebåt i maltesisk farvann. 

— To av disse redningene fant sted i den maltesiske SAR-sonen. Vi er rystet over den maltesiske hæren, hovedansvarlig for redninger i denne sonen, ble informert, men forble tause og inaktive, og forsømte sine juridiske forpliktelser til å gi eller koordinere bistand, uttaler Leger Uten Grenser i en Twitter-melding.

«Europa lukker øynene»

«Da redningsmennene kom var jeg nesten bevisstløs,» sa en 26 år gammel kvinne fra Syria, ifølge MSFs nettsider. «Jeg kunne ikke forstå hva som skjedde. På det tidspunktet hadde vi vært minst 48 timer til sjøs. Jeg var sikker på at jeg ville dø.»

Hun ble reddet, men tusenvis har druknet i havet mellom Afrika og Europa; Minst 24.000 mennesker har druknet eller forsvunnet siden 2014

«Europa lukker fortsatt det blinde øyet til hva som skjer ved de sørlige grenser», sier Juan Matias Gil, som leder MSFs redningsoperasjoner i det sentrale Middelhavet. 

«Det er uforståelig at private organisasjoner som oss, etter alle disse årene med dødelige migrasjonsreiser i Middelhavet, må ta den store byrden med å redde liv til sjøs», sier han. 

Denne artikkelen er basert på rapporter fra Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT