Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Et bistandsbudsjett for krigsprofitører

UKAS LEDER: Det er historisk høye matpriser og energipriser. Mange merker en hardere hverdag, og mange opplever også sult eller å måtte flykte. Men én aktør klarer seg ganske bra, og det er den norske staten.

Så var revidert statsbudsjett i boks. Bistandskuttet ble mindre enn fryktet, men vi har fortsatt et bistandskutt på 1,5 milliarder kroner. Og Norge er fortsatt er største mottaker av norsk bistand.

«Konsekvensene er irreversible», sier generalsekretær i UNICEF, Camilla Viken. For selv etter de siste forhandlingene, selv etter nye runder med omprioriteringer, så skal den største andelen av bistandsbudsjettet benyttes i Norge. Tiltak for flyktninger i Norge spiser en stor del av bistandsbudsjettet vårt.

Dette legges merke til internasjonalt. Pakistans representant på UNDP-styremøte i New York forrige uke sa at «Dette vil være det motsatte av hva verden trenger i dette øyeblikket». FN-sjef Antonio Guterres har personlig snakket med statsminister Jonas Gahr Støre om kuttet til FN-organisasjonene. UNDP-sjef Achim Steiner var nylig i Norge, og hadde møter med flere statsråder.

Det er historisk høye matpriser og energipriser. Mange merker en hardere hverdag, og mange opplever også sult eller å måtte flykte. Men én aktør klarer seg ganske bra, og det er den norske staten.

Hver dag har Norge tjent 1,8 milliarder kroner på økte olje og gassinntekter, under hele Regjeringens forhandlinger de siste tre ukene. Altså kunne inntektene til statskassa én dag under de tre uker lange forhandlingene ha tettet igjen bistandskuttet. Dette er penger som i sin helhet kunne – burde – ha blitt brukt utenlands, slik at dette ikke ville ha påvirket norsk inflasjon.

Vi vet at Norge profitterer på krigen. Vi vet at land og representanter for internasjonale organisasjoner er sterkt kritiske til at Norge kutter i støtten til internasjonal bistand. Vi vet at disse kritikerne ser at vi profitterer nasjonalt – og kutter internasjonalt – samtidig.

Konsekvensene er irreversible, for de som nå ikke får den hjelpen de kunne ha fått. Konsekvensene er også irreversible for Norges rennomé. «Grådig krigsprofitør», uttaler Dagfinn Høybråten i dag. Begrepet kan fort klistre seg verden over på denne rike oljenasjonen i nord, som tjener på krig og kutter i internasjonal bistand.

Dessverre fortjent. For nå er bistandskuttet endelig. Og pengene fortsetter å strømme inn i statskassa.

Denne lederartikkelen er skrevet av Terje Karlsen og Even Dessau. Søsteravisene Naturpress og Transit magasin publiserer felles lederartikkel, hver uke.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT