Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Kuttet i bistandsbudsjettet reduseres: ─ Konsekvensene er irreversible

Regjeringen og SV er enige om å begrense regjeringens foreslåtte kutt i bistandsbudsjettet. Kjernestøtte til FN og menneskerettigheter prioriteres. (Artikkelen oppdateres - sist oppdatert kl 13:35)

I utgangspunktet hadde regjeringen foreslått å redusere bistandsbudsjettet med 4 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett. Nå blir 2,5 milliarder av kuttet reversert.

– Denne budsjettenigheten tar Norge i en mer rettferdig og grønnere retning. Vi reverserer en stor del av bistandskuttet, så Norge stiller opp i krisetid, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.

Ifølge Bistandsaktuelt får UNDP tilbakeført 390 millioner av kjernestøtten (opprinnelig kutt 440 mill NOK), Unicef får tilbakeført 307,5 millioner (opprinnelig kutt 357,5 mill.). Verdens helseorganisasjon (WHO) får tilbakeført 60 mill. kr (opprinnelig kutt 118 mill. kr).

Enighet om revidert nasjonalbudsjett 14. juni 2022. Foto: Flickr / Stortinget / CC BY-NC-ND 2.0

UNICEF: ─ Konsekvensene er irreversible

Generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken. Foto: Mariell Midtbø Bøyum, UNICEF Norge

─ Konsekvensene av selv mindre budsjettkutt er store og irreversible. Svært mange barn vil eksempelvis miste humanitær hjelp og muligheten til vaksiner. Mange barn, og hovedsakelig jenter vil minste muligheten til skolegang eller godt skolemateriell, sier Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge.

— Realitetene i årets reviderte statsbudsjett er at verden blir stående igjen med 1,5 milliarder mindre til de som trenger det mest, sier Viken.

Bekymret FN-sjef

Det opprinnelige forslaget vekket sterke reaksjoner både i og utenfor Norge. En av grunnene var at regjeringen ville fjerne hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP).

På et felles styremøte 8. juni i New York – mellom FNs utviklingsprogram (UNDP),  FNs befolkningsprogram (UNFPA) og UNOPS – tok nesten samtlige utviklingsland tok opp den alvorlige finansieringssituasjonen som har oppstått etter at Norge og noen få andre land kuttet bevilgningene til UNDP:

UNDP-direktør Achim Steiner i samtale med statsminister Jonas Gahr Støre, 31. mai 2021. Foto: UNDP

— I en tid hvor verden opplever flere humanitære nødsituasjoner, og en global utviklingskrise er forestående, vil kuttene i kjernefinansiering påvirke de mest sårbare og stoppe utviklingsprosesser. Dette vil være det motsatte av hva verden trenger i dette øyeblikket, sa Pakistans representant, å vegne av G77-landene og Kina, i dette første første store FN-møtet om utvikling som ble avholdt etter at regjeringens kuttforslag ble kjent. 

FNs generalsekretær António Guterres uttrykte også bekymring for dette kuttet i en samtale med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i midten av mai. Etter forhandlingene med SV skal UNDP nå få 390 millioner, men 50 millioner er fortsatt kuttet.

Blandet respons fra norske organisasjoner

Selv om den samlede reduksjonen i bistandsbudsjettet nå er betydelig mindre, er reaksjonene fra norske organisasjoner blandede:

– Dette forhandlingsresultatet vil gi minst en million flere barn skolegang, autoritære ledere vil få mer motstand fra modige menneskerettighetsforkjempere, og flere kvinner og jenter vil få beskyttelse mot seksuell vold, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Sex og Politikk takker SV for å forsvare seksualitetsundervisning i bistandsbudsjettet:

— Vi er særlig glade for at satsingen på 50 millioner til seksualitetsundervisning gjennomføres som planlagt, og at andre tiltak til seksuelle rettigheter ser ut til å bestå. Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er et område med store behov, uttaler Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk. — Sex og Politikk er likevel skuffet over at kuttforslagene i tradisjonell bistand ikke reverseres i sin helhet. Økte flyktningekostnader i Norge bør ikke finansieres over bistandsbudsjettet, sier han.

Bistandsbudsjettet kuttes fortsatt med 1,5 milliarder, noe som gjør Norge fortsatt største mottaker av bistand. 

— Et kutt på 1,5 milliarder gjør Norge fortsatt største mottaker av bistand. Bistand skulle aldri vært et forhandlingstema, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

LES OGSÅ:

– Komplett uforståelig

Under de drøyt tre ukene med forhandlinger, så har Norge tjent 1,8 milliarder kroner hver eneste dag på økte olje og gassinntekter.

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp mener Norge framstår som en «grådig krigsprofitør» siden penger tas fra bistanden for å finansiere tiltak for ukrainske flyktninger i Norge – samtidig som vi tjener store penger på økte olje- og gasspriser som følge av krigen.

– Det er komplett uforståelig at regjeringen står hardt på å ville opprettholde kutt i bistand til verdens fattige, sier Høybråten.

Samtidig som UNDP får mye av kjernestøtten tilbake, blir også kuttet i støtten til FNs barnefond Unicef reversert. I forhold til regjeringens forslag blir bevilgningen til Unicef økt med 307,5 millioner kroner.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT