Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

WHO ber Europa handle raskt mot apekopper – Afrika slår krisealarm

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber europeiske land om å handle raskt for å hindre spredning av apekopper. I Afrika anses utbruddet som en krisesituasjon.

– I dag forsterker jeg min oppfordring til både myndighetene og sivilsamfunnet om å oppskalere innsatsen i de kommende ukene og månedene, sier WHOs regiondirektør for Europa, Hans Kluge.

25. juni konkluderte WHO med at apekopper ikke er en global helsekrise, men organisasjonen mener likevel at virussykdommen dypt er en dypt urovekkende, pågående helsetrussel. Apekopper har siden starten av mai blitt påvist i over 50 land.

Kluge viser til at antallet tilfeller i Europa har tredoblet seg de siste to ukene.

– Raske og koordinerte tiltak er avgjørende om vi skal få snudd trenden og reversere den pågående spredningen av denne sykdommen, sier han.

Krisesituasjon

Flere afrikanske land har meldt at de behandler det pågående utbruddet av apekopper som en krisesituasjon. De oppfordrer rike land til å dele på den begrensede forsyningen av koppevaksiner.

Apekopper har vært til stede i deler av det sentrale og vestlige Afrika i fler tiår, men i likhet med andre deler av verden opplever nå landene et større utbrudd.

Per nå har land i Afrika registrert mer enn 1.800 mistenkte tilfeller så langt i år, samt over 70 dødsfall. Men bare 109 smittetilfeller er blitt bekreftet gjennom laboratorieprøver.

– Dette særegne utbruddet betyr at vi nå håndterer apekopper som en krisesituasjon, slik at det ikke forårsaker mer smerte og lidelse, sier Ahmed Ogwell, fungerende direktør for Afrikas smittevernbyrå.

Vil slå ned sykdommen

Globalt har det blitt registrert mer enn 5.000 tilfeller av apekopper i 51 land, ifølge USAs smittevernbyrå. De fleste tilfellene har blitt registrert i Europa, og det har ikke blitt registrert dødsfall utenfor Afrika.

Mer enn 90 prosent av tilfellene i Afrika er i Kongo og Nigeria, ifølge WHOs regiondirektør for Afrika, Dr. Moeti Matshidiso. Men viruset har også spredd seg til land på kontinentet der det ikke har vært oppdaget før, som Sør-Afrika, Ghana, og Marokko.

– Vi vil gjerne se at det globale søkelyset som nå er på apekopper, kan fungere som en katalysator for å slå ned denne sykdommen i Afrika, en gang for alle, sier Dr. Matshidiso.

Samtaler

Gitt den begrensede globale forsyningen av vaksiner som fungerer mot apekopper, er WHO i samtaler med produsenter og land med lagre for å finne muligheter for å dele på vaksinene, ifølge Dr. Matshidiso.

Vaksinene er hovedsakelig utviklet mot kopper, en sykdom som ligner apekopper. De fleste av vaksinene er ikke godkjent til bruk mot apekopper i Afrika. Vaksiner har heller ikke tidligere blitt brukt i særlig grad for å prøve å stoppe utbrudd av apekopper i Afrika. Myndighetene har hittil tydd til tiltak som smittesporing og isolasjon.

Men WHO merker seg at dette større utbruddet av apekopper, i likhet med i kampen mot koronapandemien, ikke har ført til at land med vaksinelagre deler dem med afrikanske land.

– Vi har ikke sett at det har blitt tilbudt donasjoner til fattigere land. Vi vet at landene som har vaksiner på lager, hovedsakelig har reservert dem til sin egen befolkning, sier Fiona Braka, leder av WHOs beredskapsteam i Afrika.

WHO sier at de jobber med å lage en mekanisme for å dele vaksiner med land som opplever de største utbruddene av apekopper. Det har ført til frykt for at mesteparten skal gå til rike land som Storbritannia, Tyskland og Frankrike. De er blant WHOs største giverland og har fra før egne vaksiner på lager.

Afrika skiller seg ut

Mens tilfellene av apekopper i Europa i stor grad har blitt registrert blant menn som har sex med menn, sier WHO at det ikke er tilfellet i Afrika.

Ifølge detaljerte data fra Ghana var tilfellene jevnt fordelt på menn og kvinner, sier WHOs Tieble Traore.

– Vi har ennå ikke sett en spredning blant menn som har sex med menn, sier han.

Blant tilfellene av apekopper i Storbritannia, som har det største utbruddet utenfor Afrika, er det store flertallet av tilfellene funnet hos menn innen spesifikke miljø og nettverk. Sykdommen sprer seg stort sett gjennom nær, fysisk kontakt mellom mennesker. Men forskere advarer om at man også kan smittes om man kommer i kontakt med klærne eller sengetøyet til en smittet person.

I Afrika har viruset vanligvis spredd seg til mennesker fra infiserte ville dyr, for eksempel gnagere. Det har vanligvis ikke utløst omfattende utbrudd eller rask spredning mellom mennesker.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT