Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Fullspekket Riddu Riđđu er over for i år – endelig tilbake, med fullt program, camp og over 5.000 festivaldeltakere

I 2021 ble både familiecamp og festivalcamp avlyst av smittevernhensyn, og publikumsantallet var begrenset til 500. I år var urfolksfestivalen tilbake med fullt program og mange gjester, som fikk store konsertopplevelser, viktige debatter og sterke møter mellom kunstnere og publikum.

Riddu Riđđu Festivála er en årlig musikk- og kulturfestival som avholdes i Olmmáivággi (Manndalen) i Gáivuona suohkan (Kåfjord kommune) i Nord-Troms. Riddu Riđđu ble startet i 1991 av Gáivuona Sámenuorat med mål om «å synliggjøre, utfordre og utvikle samers og andre urfolks kultur og identitet».

På Riddu Riđđu møtes ikke bare folk fra Nord-Norge, men urfolk fra hele verden. Årets festival ble avholdt 13. til 17. juli, og var en 31. utgaven.

Fredag skapte Lido Pimienta og The Halluci Nation magisk stemning, og på lørdag fikk publikum oppleve Angélique Kidjo.

— Riddu Riđđu har verdens tøffeste festivalpublikum. Det regnet en del på lørdag, men det la ingen demper på stemningen, sier festivalsjef Sandra Márjá West i en pressemelding.

Portrettfoto, Sandra Márjá West
Sandra Márjá West. Foto: Riddu Riđđu

Sápmi Pride gjestet Riddu Riđđu på lørdag med skeiv lávvu lounge, panelsamtale og slampoesi med Timimie Märak og Beaska Niillas. Publikum fikk bli kjent årets unge kunstner Márjá Karlsen. Hun var en del av festivalutstillingen Binnáš vel! og hadde en kunstnersamtale før hun samlet folk til stamping av vadmel. Ellers sto både film, boksamtale og barnefestival på programmet.

Inuitter fra Grønland var Årets nordlige folk. De bød på trommedans, Inuit games og grønlandsk sjømat. Gjennom besøket knyttes kontakter mellom urfolk i nord. Riddu Riđđu har et stort internasjonalt urfolksnettverk og gjennom besøket har vennskapet mellom Sápmi og Grønland blitt tettere.

Festivalsjefen trekker frem den solide innsatsen til alle frivillige og bargi:

— Det er artig å være festivalsjef med så mange flinke bargi og frivillige. Det er aldri et spørsmål om nokka kan fikses, bare hva som er den beste løsningen. Riddu Riđđu hadde ca. 300 frivillige i år, og dermed alle de trenger, sier West.

Hun har sitt siste år som festivalsjef:

— Jeg er takknemlig for å fått lov til å ha verdens kuleste jobb og bidra i festivalen som har vært så viktig i min egen oppvekst, og hvor så mange mennesker har tatt sine førse steg i sin samiske identitet. No tar Sajje Solbakk over, og jeg ser frem til å se hvor hun tar Riddu Riđđu. 

Riddu Riđđu har allerede startet planleggingen av neste års festival. I dag annonserte de første artist, Manne, soloprosjektet til Herman Rundberg som får urfremførelse på Riddu Riđđu 2023. Neste års festivaldatoer er 12.-16. juli og festivalpass er allerede i salg. De 100 første festivalpassene selges med rabattert pris.

Eget program for barn og unge

Barn og unge tilbys egne programmer på Riddu Riđđu. Mánáidfestivála er en barnefestival for barn i alderen 3 til 13. Riddu Nuorat er festivalens ungdomsprogram for de mellom 14 og 25 år. I tillegg har festivalen et eget program for unge arrangører, Bargi Nuorat. Her får ungdommer fra regionen muligheten til å møtes, samtidig som de lærer seg alle sider ved å lage en stor kulturfestival.

— Vi jubler over at Sparebank1 Nord-Norge og Samfunnsløftet ser verdien av en kraftfull kultursatsing for barn og unge i Nord-Troms og resten av Sápmi. At Riddu Riđđu har fått 500.000 kroner i støtte fra Samfunnsløftet muliggjør at festivalens yngste deltakere får være med på et spennende og variert program, sier avtroppende festivalsjef West.

Fra Riddu Riđđus ungdomsleir i 2018. Foto: Riddu Riđđu / Eirin Roseneng

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT