Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Røde Kors: Matkrisen på Afrikas Horn er i ferd med å bli uoverkommelig

Millioner av mennesker på Afrikas Horn vet ikke hvordan de skal få sitt neste måltid. Krisen er i ferd med å bli kronisk og uoverkommelig, advarer Røde Kors.

Lederne for de ulike Røde Kors-organisasjonene skal tirsdag holde innlegg i FNs hovedforsamling. Der vil de komme med kraftige advarsler til en verden som ikke synes å ha lyttet til tidligere advarsler.

– Over 20 land på tvers av Afrika kjemper nå mot den verste matkrisen på flere tiår. 22 millioner mennesker står på randen av sult på grunn av kriser som følger tett på hverandre, sier Francesco Rocca, president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC).

I en pressemelding sendt ut i forkant av FN-møtet, ramser han opp tørke, flom, de økonomiske konsekvensene av koronapandemien, konflikter og ødelagte avlinger på grunn av gresshopper – alle kriser som har ført til den omfattende matmangelen. I løpet av de neste månedene er situasjonen ventet å bli enda verre.

Somalia kan stå overfor sultkatastrofe uten sidestykke. Foto: UN Photo / Fardosa Hussein

Verre enn på 40 år

Etiopia, Kenya og Somalia opplever alle den verste tørken på 40 år, og situasjonen mangler sidestykke, ifølge Røde Kors.

Jørgen Haldorsen, som leder avdeling for internasjonale programmer og beredskap i Røde Kors i Norge, er nylig kommet hjem fra besøk i Kenya og Nigeria.

De ligger på hver sin side av det afrikanske kontinentet, men opplever begge alvorlig tørke og omfattende matmangel.

Haldorsen forteller om lokalsamfunn som rammes om og om igjen, og om konflikter og ustabilitet som gjør situasjonen enda verre.

– Nå må vi øke innsatsen for å skaffe mat og helsehjelp til millioner av mennesker som ikke vet hvordan de kan komme seg til et helsesenter eller skaffe mat til seg selv, barna sine og familiene, sier Haldorsen.

UNICEF Somalia tilbyr ernæringstjenester til underernærte barn. Foto: UNICEF / Ismail Taxta

– Blir enda verre

Han understreker at sulten og underernæringen ser ut til å øke de neste månedene.

På Afrikas Horn har fire regnsesonger uteblitt på rad eller gitt langt mindre regn enn nødvendig.

– Dessverre ser det ut til at den femte regnsesongen også kan utebli eller gi mindre vann enn det som trengs. Bay-regionen i Somalia kommer nå sannsynligvis til å oppleve hungersnød i de kommende månedene, sier Jørgen Haldorsen.

Han kaller det for en «absolutt krisesituasjon», som kan ødelegge lokalsamfunn og ta flere år å komme tilbake fra.

– Frykten er at situasjonen kommer til å forverre seg også inn i 2023, sier han.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT