Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Russlands første klimasøksmål: Aktivister med krav til Moskva om lavere klimagassutslipp

En gruppe miljøaktivister har anlagt søksmål til Russlands høyesterett med krav om revisjon av en presidentordre og et regjeringsdekret om reduksjon av klimagassutslipp i landet.

Innleveringen markerer det første klimasøksmålet mot den russiske regjeringen.

Saksøkerne krever at en bestemmelse i presidentordren som setter Russlands utslippsmål for 2030 til 70 prosent av 1990-nivåene, kjennes ugyldig. Aktivistene mener at 2030-målet ikke bør være høyere enn 31 prosent av nivåene i 1990.

I tillegg ber miljøvernerne retten om å oppheve et dekret fra den russiske regjeringen som pålegger Russland å senke klimagassutslippene til 80 prosent av 1990-nivåene innen 2050. Aktivistene vil at 2050-målet skal settes til 5 prosent av 1990-nivåene.

De foreslåtte nye målene ble beregnet ved hjelp av en modell laget av Climate Action Tracker, en uavhengig virksomhet etablert av klimaforskere. Ifølge aktivistene er de nye målene for Russland det som må til for å oppfylle forpliktelsene i henhold til Paris-klimaavtalen.

Søksmålet navngir 20 saksøkere, hvorav 18 er personer involvert i Fridays for Future-bevegelsen grunnlagt av den svenske aktivisten Greta Thunberg, inkludert den kjente russiske klimaaktivisten Arshak Makichyan. De to andre saksøkerne er organisasjonene Ecodefense! og Moscow Helsinki Group.

I søksmålet beskrives hvordan klimaendringene påvirker Russland direkte. «Mens det globale klimaet har opplevd omtrent én grad [Celsius] oppvarming de siste 50 årene, har Russland opplevd 2,5 grader oppvarming. I fremtiden vil denne trenden enten fortsette eller bli enda mer ekstrem», skriver aktivistene.

Saksøkerne bemerker også at Russland er verdensledende innen klimagassutslipp. De beskriver landets investeringer i kampen mot klimaendringer så langt som «ekstremt utilstrekkelige».

Søksmålet er basert på en rapport fra Mark Chernaik, en forsker ved Environmental Law Alliance Worldwide. Chernaik utarbeidet rapporten på forespørsel fra advokatene Daryana Gryaznova, Grigory Vaipan og Alexandra Suchkova.

Ifølge rapporten var hetebølgen som rammet Russland i 2010 årsaken til over 50 000 for tidlige dødsfall. I tillegg heter det at klimaendringer har forårsaket skogbranner og skogtap ettersom skadedyr har flyttet nordover på grunn av stigende temperaturer. En tredje konsekvens er smelting av permafrost, som truer bærekraften til bygninger og infrastruktur, og som også kan forårsake sykdomsutbrudd (som miltbrannutbruddet i 2016 i det vestlige Sibir).


Denne artikkelen ble først publisert på Meduza, en russisk- og engelskspråklig uavhengig russisk avis, med hovedkontor i Riga i Latvia. Artikkelen er oversatt av Kjetil Aasmundsson og gjengitt med tillatelse. Du kan lese originalartikkelen her.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT