Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Investerer 50 millioner i soyamelk i Zambia

Investeringen skal gi inntekter til 12.000 nye småbønder, samtidig som tilgangen til lokalprodusert næringsrik mat bedres.

Norfund investerer 5 millioner USD, over 50 millioner norske kroner, i selskapet 260 Brands satsning på produksjon av soyamelk i Zambia.

260 Brands er basert i Lusaka i Zambia og produserer, markedsfører og distribuerer allerede en rekke næringsrike matprodukter basert på mais og soya i hovedsak fra lokale bønder.

Andreas Davisen, Norfund. Foto: Norfund

– Gjennom å gi tilgang på kapitalen selskapet trenger for å sette i gang produksjon av soyamelk, vil Norfund bidra til å skape sårt tiltrengte arbeidsplasser og økte inntekter for småbønder, samtidig som tilgangen til lokalprodusert næringsrik mat øker, sier Andreas Davidsen, leder for landbruk og industriproduksjon i Norfund.

– Dette er et nytt godt eksempel på hvordan Norfund bidrar på en skalerbar og bærekraftig måte til nye arbeidsplasser, styrking av verdikjeden og utvikling av landbruket, samt økte inntekter til småbønder og større matsikkerhet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

100 direkte arbeidsplasser og inntekter til 12 000 nye småbønder 

Kapitalen fra Norfund skal finansiere en investering i et produksjonsanlegg for soyamelk, i tilknytning til 260 Brands eksisterende virksomhet.  

Selskapet har utviklet et nettverk av 2.500 småbønder som leverer soyabønner, samtidig som de mottar støtte og opplæring, tilgang på kreditt og avtaler om kjøp. 

– Vi forventer at investeringen skaper 100 nye faste arbeidsplasser, og at mer enn 12.000 nye lokale småbønder får økte inntekter gjennom å forsyne selskapet med soya, sier Davidsen. 

Øker tilgangen til lokalprodusert melk 

Markedet for alternative melkeprodukter i Zambia er foreløpig lite og består av importerte produkter til en høy pris. Selskapet sikter imidlertid mot å kunne tilby soyamelk til en pris på nivå med kumelk. De fleste i regionen er laktoseintolerante, noe som gjør soyamelk til et attraktivt alternativ. Ved å tilby soyamelken ultrapasteurisert med lang holdbarhet også ved høy temperatur, får denne et konkurransefortrinn i et land der kjøletransport ofte er krevende.  

Melkeforbruket i Zambia ligger i dag på 20 liter per innbygger i året, godt under verdensgjennomsnittet på 104. I nabolandet Sør-Afrika er årsforbruket 58 liter, i Norge ligger det på 82 liter*. 

*2020, Kilde: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT