Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Ny stor demonstrasjon foran Irans ambassade i Oslo

Dagen etter at rundt ett hundre demonstranter hadde møtt opp utenfor den iranske ambassade i Oslo, og nesten like mange ble arrestert, var dagens demonstrasjon dobbelt så stor, men langt roligere. Det massive politioppbudet ble møtt med slagordene Jin – Jiyan – Azadi! Kvinnen – livet - frihet! igjen og igjen.

Nær to hundre demonstranter gikk nedover Drammensveien, forbi den russiske ambassaden og de få hundre meterne videre til den iranske ambassaden mens de ropte: «Lenge leve Kurdistan, ned med det iranske regimet!»

Allerede flere timer før demonstrantene ankom hadde politiet gjort seg klar. Utenfor den iranske ambassaden i Oslo sto mange titalls politibetjenter allerede i tretiden i ettermiddag.

Kvinner, menn og barn som bar på flagg og plakater med bilder av Jina Mahsa Amini og med slagord som Jin – Jiyan – Azadi! Kvinnen – livet – frihet! ble møtt både av væpnet politi med hjelmer og et stort antall politi i sivil. Langs Drammensveien sto også politiets varebiler både med og uten gitter.

Nedenfor ambassaden, som ligger på en bakketopp, hadde politiet inngjerdet et område på gresset der demonstrantene skulle få stå. Alle som skulle innenfor gjerdet fikk vesker, sekker og jakker sjekket for å være sikre på at ingen hadde med seg stein eller annet som kunne kastes. Det hele foregikk rolig, demonstrantene var svært behersket og tydelige i at de var der for å markere og demonstrere mot den uretten som blir begått daglig.

Politiet viste til gjengjeld at de forsøkte å være vennligsinnet, spurte om det var greit for eksempel at en kvinnelig politibetjent sjekket en mannlig demonstrants lommer, eller om han selv helst ønsket en mannlig politibetjent til å sjekke. Det var ikke noe stort presseoppbud i dag, men NRK Oslo og Viken var tilstede og dekket saken.

De to hundre demonstrantene kom gående nedover Drammensveien mens de ropte slagord som: Ja til frihet! Vi krever frihet! Leve vår frihet! Kvinner mer frihet!

Bak demonstrasjonstoget gikk to politihester. Da demonstrantene stoppet opp utenfor ambassaden og sto plassert innenfor gjerdet stilte de to politihestene seg i buskene, et noe pussig syn må det ha vært for de som har kjøkkenvinduet sitt den veien.

Politiet var utplassert både utenfor og rundt ambassaden, og over demonstrantene lå en drone lavt. Dette var det fler av demonstrantene som synes var ubehagelig, da de er redde nettopp for at den iranske ambassaden skal filme dem. De ble noe beroliget da politiet sa at det var deres drone.

En liten gruppe kvinner spør meg hvem jeg er og hvorfor jeg filmer. «Vi stoler ikke på noen, skjønner du», sier de. Jeg svarer at jeg er her for å både støtte dem og skrive om dem. «Fint», svarte den ene, «Dekk denne saken så godt du kan du.»

I det demonstrantene tar til å synge, begynner det å duskregne. I strålende sol, og i lett regn vaier både plakater og flagg, mens iranere, kurdere og støttespillere synger: Ja til frihet, vi krever frihet, leve vår frihet, kvinner mer frihet!

Demonstrantene hadde selv med seg ca 20 vakter som passet på at alt gikk rolig for seg, det var en alvorstynget, viktig men rolig markering der slagordet Jin – Jiyan – Azadi! Kvinnen – livet – frihet! gikk igjen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT