Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Dagbladet: Bistandsbudsjettet økes, og utviklingsministeren fikk kjeft i internt møte

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og Statsministerens kontor (SMK) har iverksatt en plan for å øke bistandsbudsjettet for 2023, melder Dagbladet mandag kveld.

Etter at bistandsbudsjettet ble presentert torsdag har utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) blitt møtt med usedvanlig sterk kritikk. I forslaget til statsbudsjett, som ble presentert 6. oktober, så er nivået på bistandsposten senket til 0,75% av BNI mot 0,93% i 2021.  

Dette er 16 milliarder lavere budsjettet sammenliknet med det regjeringen har lovet i Hurdalsplattformen. Derfor skapte dette også sterke reaksjoner da statsbudsjettet ble lagt fram.

Dagbladet melder nå at Tvinnereim – allerede før statsbudsjettet ble presentert torsdag forrige uke – inviterte en rekke humanitære organisasjoner invitert til budsjettmøte i Utenriksdepartementet. Møtet skal ha funnet sted forrige onsdag, altså dagen før statsbudsjettet ble lagt fram.

Tvinnereim og regjeringen «fikk kjeft i lange baner» for de facto-kutt i bistanden, på dette møtet, ifølge sier flere kilder til Dagbladet.

— I lys av at Norge har tjent ekstremt mye penger på økte energipriser som følge av krigen i Ukraina – og at penger brukt utenfor Norge ikke driver inflasjonen hjemme – er forslaget om kun 0,75 prosent til bistandsbudsjettet en skandale, sa Kathrine Sund-Henriksen fra Forum for utvikling og miljø til Transit magasin når budsjettet ble lagt fram torsdag.

— Det er en historisk lav andel av statsbudsjettet som går til bekjempelse av fattigdom. Dette er et tydelig løftebrudd og fallitterklæring fra regjeringen, som både i partiprogram og Hurdalsplattformen har lovet å gi én prosent av BNI til bistand, sa Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna, til Bistandsaktuelt. 

16,8 milliarder mer i neste års budsjett er beløpet som mangler dersom Hurdalsplattformen skal nås.

I følge Dagbladet er Tvinnereims plan å finne penger «under strek», altså kapitalinnsprøytninger utenfor statsbudsjettet. Det skal være Klimafondet og Norfund, som Støre-regjeringen skal være villig til å benytte. 

Flere av Regjeringens kritikere påpeker at det å holde målet for bistandsbudsjettet på 1% av BNI ikke er inflasjonsdrivende, siden pengene ikke skal benytte innenlands. 

BNI står for bruttonasjonalinntekt og er et mål på et lands samlede inntekter.

HAR DU TIPS? Send en e-post til post@transitmedia.no eller SMS/Signal via 957 99 767.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT