Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Kherson: – Folk skremmes til å evakuere. Amerikansk tankesmie advarer om «falsk flagg»-angrep

I Kherson forsøker russiske okkupasjonsmyndigheter å skremme folk til å evakuere byen og de delene av fylket som fortsatt er okkupert. Den amerikanske tankesmien Institute for the Study of War advarer mot et mulig «falsk flagg» angrep mot en demning ved Nova Kakhova. 

Russiske okkupasjonsstyrker i Kherson-fylket begynte i går å «evakuere» sivilbefolkning over til den østlige bredden av elva Dnipro. Evakueringen skjer samtidig som ukrainske styrker gjennomfører en motoffensiv i Kherson fylke for å gjenerobre okkuperte områder.

Ifølge NTB har tusenvis av innbyggere forlatt byen, sammen med den russiskinnsatte kollaboratør-administrasjonen. Det ukrainske nettstedet Suspilne Kherson skriver at de som ønsker å forlate byen, samler seg ved havnen for å ferges over i båter. Samtidig siterer de en talsperson for de ukrainske myndighetene i fylket på at få ønsker å forlate byen. Ifølge talspersonen er mange av dem som har dratt, folk som tidligere har samarbeidet med okkupantene. Okkupantene skal også ha planer om å overta husene til de evakuerte.

Allerede tirsdag oppfordret den russiskinnsatte administrasjonen innbyggerne «på det sterkeste» om å forlate regionen. Viseformann i administrasjonen, den tidligere alternativbehandleren og konspirasjonsteoretikeren Kirill Stremousov, kalte evakueringen «en humanitær tur til Russland for å hvile og rekreasjon», og nødvendig for å sikre manøvreringsrom for russiske styrker. Stremousov sa også at russiske myndigheter har lovet å hjelpe med arbeid og gratis bolig i russiske regioner.

Ifølge britisk etterretning vurderer russiske myndigheter nå seriøst å trekke troppene sine ut av Kherson-fylket eller til den andre siden av Dnipro.

Skremmer folk 

— De prøver å skremmer folk, og sender ut store mengder informasjon gjennom SMS, telefonsamtaler, på TV og på arbeidsplasser, sier en innbygger til Transit Magasin. 

—For andre natt på rad har de sendt ut SMS-meldinger om at den ukrainske hæren kommer til å bombe boligområder og at alle må evakuere så fort som mulig.

Samme innbygger sier at mens evakueringen er obligatorisk i landsbyer som fortsatt er under russisk kontroll, er den fortsatt frivillig i byen. Samtidig har mange trolig benyttet seg muligheten til å komme seg ut.

— Jeg har ikke vært på de stedene der folk samler seg for evakuering, men de som har vært der sier at folk har dratt derfra. Mange av dem er familier med barn. Folk er redde, ikke bare for at ukrainske styrker vil bombe, men mest av alt fordi russerne kan gjøre hva som helst, fra artilleriangrep og å sprenge en demning, til en atombombe. 

Innbyggeren beskriver livet i byen som temmelig normalt fortsatt:  

— Butikker er åpne, og busser og trolleybusser går som vanlig. Barn er ute i hagene, men ikke så mange siden det er kaldt i været. Det er også lys, vann og gass selv om internett kobler ut nå og da. 

Han forteller at mange er ute og handler, trolig fordi de vil kvitte seg med de russiske rublene okkupantene innførte som eneste betalingsmiddel i sommer. 

— Rublene har også falt kraftig i verdi de siste dagene, så folk skynder seg til butikken for å kjøpe det de kan for rubler, sier han til Transit Magasin.

Kherson har vært okkupert siden begynnelsen av mars. Bortføringer og tortur har blitt en del av dagens orden, og ifølge den ukrainske riksadvokaten hadde 408 innbyggere i fylket blitt bortført eller arrestert i slutten av juni. 30. september kunngjorde russiske myndigheter at fylket nå var en del av Russland, etter en folkeavstemning med store uregelmessigheter.

Advarer mot «falsk flagg»

Den ukrainske generalstaben advarte i dag om fare for russiske artilleriangrep mot sivile i Kherson-fylket. Blant annet har de russiske okkupantene bedt innbyggerne i Nova Kakhovka om å evakuere fordi ukrainske styrker skal planlegge et angrep mot byen. 

Nova Kakhovka har et stort vannkraftverk. Ifølge den amerikanske tankesmien Institute for the study of war kan russerne være i ferd med å tilrettelegge for et «falsk flagg-angrep» mot demningen for å dekke tilbaketrekning av russiske styrker fra Kherson til den andre siden av elven. I tillegg kan de prøve å gi ukrainske styrker skylden for angrepet, for å styrke propagandafortellinger om Ukraina som en terroriststat som bevisst angriper egne, sivile mål. Ødeleggelsene vil også kunne overskygge nyhetene om nok en ydmykende tilbaketrekning.

Russland kom med lignende advarsler om ukrainske angrep mot sivile mål i Donbass kort før invasjonen 24. februar.

— Har ikke ressurser til masseevakuering

Innbyggeren Transit Magasin har snakket med, sier at praksisen med «ferieopphold» i Russland begynte i sommer. 

—Allerede i sommer begynte de å med ta barn på «ferieleir» i mindre grupper for propagandaformål. Nå tilbyr de både barn, foreldre med barn og andre som ønsker det å dra på ferie til Russland. Etter hva jeg har hørt, er kanskje 200 barn tatt med bort nå. 

Samtidig er han skeptisk til at russerne har ressurser til å gjennomføre en masseevakuering fra byen.

— Alt de gjør er etterligning, det viktige er at det skal se slik ut, sier innbyggeren som håper at russerne ikke vil gjøre byen til «et nytt Guernica» etter den påståtte evakueringen.

— Men et viktig poeng, er at de ikke lenger gjemmer seg bak ord om «hvile», og ikke skjuler at de vil bosette innbyggerne i fjerntliggende russiske regioner. 

En million har blitt tatt med til Russland

Siden begynnelsen på den russiske invasjonen har over en million ukrainere blitt tatt med til Russland fra okkuperte områder, med eller mot sin vilje. Mens Russland kaller det evakuering, kaller Ukraina det deportasjon. Mange har måttet gjennom såkalt «filtrering» der de sjekkes for tilknytning til den ukrainske hæren, politiet og nasjonalistiske enheter.

Russland har blitt beskyldt for å bruke ukrainerne som arbeidskraft, og til å skape vekst i avsidesliggende regioner i Sibir, Arktis og Det fjerne østen. Ukrainere skal også ha blitt nødt til å gi fra seg pass og skrive under på avtaler om å bli værende i regionene de har blitt sendt til i to år.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT