Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Journalist Tomm Kristiansen er død

Journalisten og forfatteren Tomm Kristiansen døde søndag, 72 år gammel.

(Oppdatert kl 22:13)

Kristiansen var mangeårig utenrikskorrespondent for NRK, blant annet i Afrika. Da ble han for mange kjent som «stemmen fra Afrika».

Kristiansen døde søndag morgen, opplyser familien til NRK. Søndag kveld opplyste kanalen at Kristiansen døde av hjertesvikt. Han etterlater seg kone og to voksne barn.

– Jeg er helt i sjokk. Dette var altfor tidlig, Tomm hadde mye mer å gi. Jeg er målløs og rystet over at det skjedde så tidlig. Jeg var veldig glad i Tomm, sier NRK-journalist Sidsel Wold til VG.

– En av de fineste fortellerne

Kristiansen var NRKs Afrika-korrespondent i to perioder. Fra 1990 til 1994 var han i Harare i Zimbabwe, og fra 2002 til 2006 var han i Cape Town i Sør-Afrika.

– Han var antakelig en av de fineste fortellerne moderne journalistikk har oppbrakt. Han var i stand til å forene den journalistiske troverdigheten og sakligheten med evnen til å fortelle historier så det søkk i jorda og satte seg i menneskesjelen, sier mangeårig NRK-profil Christian Borch til Dagbladet.

Ga ut bok for to uker siden

I perioden 2006 til 2008 var Kristiansen kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.

Kristiansen har skrevet en rekke bøker. For to uker siden ga han ut boken «Afrika på 200 sider», som ble den 17. i rekken.

– Det at han ga ut en bok rett før han døde, er ganske talende for produktiviteten hans og ønsket om å fortelle, sier NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Kristiansen har også blitt hedret med en rekke priser. I 1995 fikk han Den store journalistprisen, og i 2020 ble han tildelt Kringkastingssjefens språkpris.

– Kristen-Norges tøffeste utfordrer

NRK-kollega Åge Petter Christiansen, som har hatt en rekke verv innen presse- og kristenliv, sier til Vårt Land at han har mistet sin gode venn.

De to jobbet sammen i NRK fra begynnelsen av 80-tallet i Dagsnytt-redaksjonen, der de begge dekket kirkestoff.

– Tomm er den journalisten som har utfordret Kristen-Norge sterkest i å tenke åpenhet, sier Christiansen til avisen.

Kristiansen var også en av de første journalistene som begynte å se mer kritisk på Kristen-Norge, ifølge den tidligere NRK-kollegaen.

– Både når det gjaldt utvelgelse av ledere og temaer som var vanskelige og kom opp. Han brakte dem opp, og utfordret, legger Christiansen til.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT