Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Iran kaller den norske ambassadøren inn på teppet

Iran uttrykker igjen misnøye over stortingspresident Masud Gharahkhanis støtte til demonstrasjonene i Iran. Mandag ble den norske ambassadøren kalt inn på teppet.

Årsaken er «uakseptable uttalelser mot Den islamske republikk», skriver Reuters , som siterer det iranske nyhetsbyrået Fars.

Ambassadør Sigvald Hauge ble innkalt til et møte mandag, skriver Dagbladet. Der skal det iranske utenriksdepartementet ha uttrykt misnøye med stortingspresident Masud Gharahkhani uttalelser om Iran.

– I dette møtet ble uttalelsene fra presidenten for dette landets parlament i et intervju med en av opposisjonsmediene, til støtte for forstyrrelsene og hans inngripen i Irans indre anliggender, sterkt fordømt og avvist, skriver Fars.

NTB har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar fra Utenriksdepartementet.

Vil fortsette støtten

Dette er andre gangen på kort tid at landet innkaller den norske ambassadøren i forbindelse med Gharahkhanis uttalelser om opprøret i Iran.

Gharakhahni skriver på Twitter mandag kveld at han kommer til å fortsette å støtte demonstrasjonene i Iran.

– Som stortingspresident står jeg opp for demokrati, frihet og menneskerettigheter, og det kommer jeg til å fortsette å gjøre, skriver han.

– Unge mennesker i Iran risikerer livet for den samme frihet og demokrati som vi har i mitt land Norge. De krever rettferdighet og demokrati og blir møtt med kuler og vold. Jeg kommer til å fortsette å være deres stemme, skriver Gharahkhani videre.

Omfattende demonstrasjoner

Protestene i Iran ble utløst av at 22-årige Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i Teheran 16. september. Siden det har tusener av iranere demonstrert mot de iranske styresmaktene hver eneste dag over hele landet.

Det er de mest omfattende demonstrasjonene i landet siden den islamske revolusjonen i 1979, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mange er drept og enda flere skadd i demonstrasjonene, og iranske myndigheter har slått hardt ned på demonstrasjonene.

I forrige uke ble det holdt et uformelt møte i FNs sikkerhetsråd. Der ga Norge full støtte til iranske demonstranters krav til myndighetene om å respektere menneskerettighetene, opplyste Norges FN-delegasjon til NTB.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT