Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Toppledere ankommer klimamøtet i Egypt

– Naturen endrer seg raskere enn politikken, fastslår WWF-ekspert som har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene i 15 år.

Mandag vil politiske ledere fra store deler av verden ankomme FNs klimakonferanse i Sharm el-Sheik.

En av dem er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Til sammen ventes over 120 stats- og regjeringssjefer å være til stede.

Tanken er at de skal gi drahjelp til forhandlingene som skal pågå de neste to ukene.

– Vi trenger sterke politiske signaler fra dette møtet, sier seniorrådgiver Inga Fritzen Buan i miljøorganisasjonen WWF Verdens naturfond.

Seniorrådgiver Inga Fritzen Buan, WWF Verdens naturfond Norge. Foto: Naoyuki Yamagishi / WWF-Japan

Håper på dugnadsånd

I Egypt er hun tett på forhandlingene som pågår mellom nesten alle verdens land.

De internasjonale klimaforhandlingene har hun fulgt siden FN-møtet COP13 på Bali i 2007. Nå er vi kommet til COP27 – uten at klimaproblemet i mellomtiden er blitt løst.

– Naturen endrer seg mye raskere enn politikken sånn som det er nå, sier Buan til NTB i Sharm el-Sheik.

Siden tempoet må trappes opp, hvis klimamålene skal nås, ønsker hun seg dugnadsånd på klimamøtet. En erkjennelse av at vi alle er i samme båt.

– Det jeg er redd for, er at det ikke vil komme den typen signaler herfra.

– Siden verden er så opptatt av andre problemer, legger hun til.

Kina og USA

I likhet med andre observatører peker Buan på ringvirkningene av Ukraina-krigen, energikrise og matvaresituasjonen.

I tillegg er hun bekymret for det dårlige forholdet mellom Kina og USA, verdens to største utslippsnasjoner.

Forholdet mellom dem gikk inn i en krise etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi besøkte Taiwan tidligere i år. Kina reagerte blant annet med å stanse sine klimasamtaler med USA.

Situasjonen er nå svært forskjellig fra fjorårets klimatoppmøte i Glasgow, der en rekke nye ambisjoner om utslippskutt ble erklært.

– I fjor dro vi hjem med følelsen av å ha en felles dugnad, sier Buan.

Norges forhandlingsleder til klimatoppmøtet, Henrik Hallgrim Eriksen, og Kilma- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) under pressemøtet som ble holdt i forkant av COP27. Foto: Transit magasin / Terje Karlsen

Sårbare samfunn

På klimamøtet skal Jonas Gahr Støre blant annet være med og lede en diskusjon om bærekraft og sårbare lokalsamfunn. Det gjør han sammen med statsministeren i Pakistan, som tidligere i år ble rammet av massiv flom som følge av ekstremregn.

Mandag skal han etter planen delta på et arrangement der temaet er oppfølging av fjorårets løfter om bevaring av regnskog.

Samtidig vil Buan følge de til dels svært tekniske klimaforhandlingene på detaljnivå.

Noe av det WWF er opptatt av, er at det må bli resultater av de vanskelige diskusjonene om betaling for klimaskader i fattige land.

Dette er et svært betent tema. Både Norge og andre rike land er svært skeptiske til alle forslag som kan åpnet opp for søksmål mot land som i mange år har sluppet ut store mengder klimagasser.

Fakta om FNs klimatoppmøte i Egypt

  • Klimaforhandlingsmøte som holdes i Sharm el-Sheikh ved Rødehavet fra 6. til 18. november.
  • Et stort antall stats- og regjeringssjefer ventes å være til stede mandag og tirsdag. Blant dem er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
  • Nesten alle verdens land deltar i forhandlingene. I tillegg er organisasjoner, pressefolk og representanter for næringsliv til stede.
  • Forhandlingene dreier seg i stor grad om gjennomføringen av klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.
  • Møtet omtales som COP27. Forkortelsen står for Conference of the Parties. «Partene» er i denne sammenhengen landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon.
  • Tilsvarende møter er blitt holdt nesten hvert år siden 1995.
  • Det er ikke lagt opp til at landene skal ta veldig store beslutninger under årets forhandlingsrunde i Egypt. Men fattige land har varslet at de vil løfte kravene om en ny ordning for kompensasjon for stadig hyppigere naturkatastrofer.

(Kilder: UNFCCC, COP27, NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT