Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Britisk statsminister i Indias århundre

KRONIKK: Rishi Sunak er valgt til statsminister i Storbritannia. Dette kan forandre Storbritannia, men jeg er overbevist om at det vil forandre India. Og også vårt forhold til India her i Norge.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Sunak har mange oppgaver foran seg, en engelsk økonomi i nærmest fritt fall, en rekke sosiale forhold internt i landet som må håndteres og en arv fra sine ministerforgjengere som er vanskelig å forene med hans egen politiske plattform. I tillegg representerer han et parti med interne splittelser og kanskje også et parti med mange medlemmer som egentlig ikke har tro på at han kan sette sammen en regjering som er i stand til å styre noe særlig lenger enn Truss gjorde. Et vanskelig oppdrag for en person uansett hvem som hadde fått oppgaven.

Fortid møter fremtiden 

Samtidig gir valget av Sunak mye større signaleffekt sydøstover enn det vi i Norge umiddelbart kan fatte. Storbritannia og India har en sammensatt fortid. På den ene siden har engelskmennene plyndret og tuktet inderne og den indiske kulturen, mens på den andre siden har engelskmennene bundet til seg driftige indere og i en viss grad innlemmet dem i det engelske samfunnet hjemme i England. Et England som historisk har basert sin politikk i India på at inderne trenger opplæring og dannelse, og det som nå har verdi i India er et resultat av det engelskmennene ga dem gjennom mange hundre år med industrialisering.

Storbritannia har gjennom tidene representert det moderne samfunnet og også det moderne Europa. Lenge var Storbritannia ledende innen teknologi, industrialisering og annen vitenskap, noe som i stor skala ble brukt i India gjennom industriell produksjon og bruk av billig arbeidskraft.

Nå er situasjonen en annen. India står nå i større og større grad på egne ben og er i ferd med selv å bli en betydelig premissgiver på verdensplan. Et land med 1,4 milliarder mennesker, en ung og arbeidsfør befolkning med en betydelig andel utdannet arbeidskraft. Høyt utdannet arbeidskraft, særlig innen teknologi. Et land som før var underordnet England, men som nå har valgt en statsminister med indisk bakgrunn. Dette er et sterkt signal for inderne om en ny tid som kommer, hvor briter med indisk bakgrunn nå er sterke nok til å kunne styre over engelskmennene. 

at en mann med indiske røtter kan sitte som statsminister i Storbritannia vil forandre India

Rina Sunder

Indias århundre

1800-tallet tilhørte Storbritannia, 1900-tallet tilhørte USA, 2000-tallet tilhører Asia og spesielt Kina og India. Det er avgjørende for Europa å ha en god handelsavtale med spesielt India. En undersøkelse i regi av Europaparlamentet slo i 2020 fast at en handelsavtale med India vil være verdt nærmere 8,5 milliarder euro. For tiden utgjør India 16,7 prosent av verdens befolkning, med en årlig befolkningsvekst på rundt 1,4 prosent. EU er Indias største handelspartner, og handel mellom partene har økt med 72 prosent det siste tiåret. 

I fjor vokste indisk økonomi med 8,7 prosent. I år er det forventet at Vietnam, India og Indonesia vil innta rollen Kina i flere tiår har hatt som vekstmotor. Apple har tidligere produsert nesten alt av sine smarttelefoner, nettbrett og annen elektronikk i Kina  I september startet imidlertid  Apple produksjon av den siste Iphone-modellen ved en fabrikk ved Chennai i India. India fremstår som et stadig klarere alternativ til Kina. Dette åpner opp for et mye sterkere India – økonomisk sett.

Hva betyr dette for Norge?

Hvor vidt signaleffekten med Sunak som statsminister er med på å orientere India nærmere Europa er vanskelig å si, men at det er med på å styrke indernes internasjonale selvfølelse er jeg overbevist om. Og at det vil føre til at inderne vil opptre som en stadig mer profesjonell handelspartner mot det internasjonale markedet er det også lite tvil om. Det betyr at norske foretak som ønsker å etablere seg i India må vente å møte handelspartnere fra en nasjon med raskt stigende nasjonal selvfølelse og også raskt stigende reell forhandlingsmakt.

Det ville være direkte naivt å tro at inderne framover vil godta et forhandlingsutgangspunkt hvor de anser seg selv som underordnet. Og en statsminister i Storbritannia med indiske røtter vil definitivt styrke indernes selvstendighetsfølelse, et signal om at en mann med indiske røtter kan styre over engelskmennene, deres gamle koloniherrer som behandlet dem som mennesker med lavere menneskelig verdi.

Sunak har kanskje en oppgave som blir vanskelig, og hvordan han kan påvirke Storbritannia det vil tiden vise. Men at en mann med indiske røtter kan sitte som statsminister i Storbritannia, det vil forandre India.

Denne kronikken er skrevet av Rina Sunder, grunnlegger av Det moderne India.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT