Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Russisk Røde Kors samarbeider med organisasjon som støtter invasjonen i Ukraina

På nettsiden sin ber Russisk Røde Kors om donasjoner til organisasjonen Myvmeste. Myvmeste har også prosjekter der sivile bygger droner og syr varme klær til russiske soldater i Ukraina.

21. februar i år annonserte Russisk Røde Kors en nasjonal innsamsamlingsaksjon for å hjelpe ukrainere evakuert til den russiske Rostov-regionen fra «republikkene» i Donetsk og Luhansk. Evakueringen ble annonsert tre dager tidligere, samme dag som Russland anerkjente de to «republikkene», og var en del av opptrappingen mot invasjonen 24. februar. Innsamlingen pågår fortsatt.

På nettstedet til Russisk Røde Kors står det at alle donasjoner går direkte til den frivillige organisasjonen Myvmeste («vi står sammen») som koordinerer utdeling av humanitær hjelp.

Russisk Røde Kors samarbeider også med Myvmeste om andre prosjekter. Ett av dem er en innsamlingsaksjon for å gi humanitær og materiell hjelp til familiene til dem som har blitt mobilisert til krigen i Ukraina. Også her kan folk donere direkte til Myvmeste, eller til Røde Kors.

Bygger droner til hæren og strikker sokker til soldatene

På nettsiden til Myvmeste blir det omtalt en rekke frivillige aksjoner til støtte for soldatene som deltar i den russiske invasjonen i Ukraina, og for den russiske hæren.

I en av dem bygger skoleelever på Sakhalin, en øy i russisk fjerne østen, droner som skal brukes ved fronten. Dronene blir omtalt som hurtig- og stillegående rekognoseringsdroner.

Fra Mymvestes nettside. Skoleelever på Sakhalin bygger droner til den russiske hæren. FOTO: Skjermdump.
Fra Myvmestes nettside. Skoleelever på Sakhalin bygger droner til den russiske hæren. FOTO: Skjermdump.

I andre aksjoner syr russiske kvinner og skoleungdom varme klær, finlandshetter og soveposer til russiske soldater i Ukraina, eller sender hjemmelaget suppe og annen mat til soldatene.

En av kvinnene som er med å sy klær, forteller til Myvmeste at hun først ikke visste hvordan hun skulle bidra da den russiske “spesialoperasjonen” i Ukraina begynte i februar, men ønsket å gjøre noe mer enn å bare gi penger. Ifølge kvinnen ønsker de å ikke bare varme kroppene, men også hjertene til “guttene våre”, og slik være med å holde moralen oppe. Skoleelever og barnehagebarn bidrar til aksjonen ved å skrive brev og strikke sokker til soldatene.

I en annen aksjon blir russiske barn oppfordret til å sende inn tegninger der de beste skal brukes til å pakke inn sjokolade til soldatene. Ifølge lederen for prosjektet vil man velge ut tegninger som «minner soldaten om hjemmet og viser støtte fra barn i hele landet».

Organiseres av parlamentsmedlem fra Putins parti

Ifølge nettstedet sitt ble Myvmeste grunnlagt i 2020. En av organisatorene er parlamentsmedlemmet Artem Metelev, som representerer Putins parti Forente Russland i den russiske statsdumaen og er leder for komiteen for ungdomspolitikk.

Metelev har stått på EUs sanksjonsliste siden 22. februar, sammen med andre som stemte for å godkjenne avtalen om «vennskap og assistanse» mellom Russland og de to “republikkene” i Øst-Ukraina, som ble undertegnet to dager før invasjonen.

På et møte i det russiske sikkerhetsrådet 19. november instruerte Putin Myvmeste om å ta vare på familiene til dem som har blitt mobilisert siden 21. september.

Kritiseres av ukrainsk søsterorganisasjon

Ukrainsk Røde Kors har anklaget den russiske organisasjonen for å bryte med prinsippet om nøytralitet ved å støtte Myvmeste, som de kaller en politisk organisasjon startet opp av ledelsen i angriperstaten som har som en del av virksomheten sin å hjelpe militært personell. De ber også partnere fra internasjonalt Røde Kors og Røde Halvmåne om å gjennomføre strenge tiltak for å hindre slik aktivitet fra russisk Røde Kors.

Russland invaderte Ukraina 24. februar i år, etter å ha ført krig i Øst-Ukraina siden 2014 ved hjelp av de to russiskkontrollerte opprørsrepublikkene i Donetsk og Luhansk. Opprettelsen av disse republikkene var organisert fra Moskva, og et stort antall russiske soldater deltok i krigen mellom 2014 og 2022.

Norges Røde Kors: Ikke en del av internasjonalt arbeid.

Direktør for kommunikasjon i Røde Kors i Norge, Øistein Mjærum, sier at de kjenner til innsamlingsaksjonen Russland Røde Kors har gående for familiene til mobiliserte, men at den ikke er en del av Røde Kors´internasjonale arbeid for ofrene for krigen i Ukraina.

— Formålet med innsamlingen er å gi humanitær hjelp til familier der mannen i husholdningen er mobilisert til krigen. Innsamlingen er en beslutning russisk Røde Kors selv har gjort. Det fremste fokuset til Røde Kors er å redde liv, og vi stiller med humanitær bistand til ofrene for krig på alle sider. Det betyr også at Russland Røde Kors har kontakt med både militære og sivilbefolkning av rent humanitære årsaker, herunder familiene til de som er mobilisert. Dette er ikke enestående for Russland. Slik opererer de ulike nasjonalforeningene til Røde Kors på alle sider av en konflikt.
 
— Hva mener dere om at Røde Kors samarbeider med en slik organisasjon? 

— Vi er kjent med at innsamlingsaksjonen i Russland har skapt reaksjoner, både i Ukraina og andre steder. Alle nasjonale Røde Kors-foreninger, også Russland Røde Kors, er selvstendige enheter. Det betyr at det er de selv som avgjør hvilke humanitære behov som skal dekkes og hvordan dette skal gjøres. Det betyr også at det er opp til Russisk Røde Kors å avgjøre hvilke samarbeidspartnere de til enhver tid de måtte ha, så lenge de etterlever våre prinsipper om blant annet nøytralitet og uavhengighet.

På spørsmål om samarbeidet med Myvmeste vil få konsekvenser for videre samarbeid mellom norsk og russisk Røde Kors svarer Mjærum på generelt grunnlag:

— Det er avgjørende at alt arbeid er i tråd med prinsippene til Røde Kors, og i krig og kriser er det spesielt viktig at innsatsen er nøytral og uavhengig. I slike situasjoner er det ikke uvanlig at Røde Kors sin aktivitet kommer under press og er omdiskutert. Derfor er det viktig at hjelpen ikke politiseres, slik at dette kan svekke Røde Kors´ innsats for å hjelpe dem som er rammet av krigen.

— Er ikke dette et eksempel på politisering, og muligens i strid med prinsippene om nøytralitet og uavhengighet?

— Vi er i løpende dialog med både russisk og internasjonalt Røde Kors om de dilemmaene de står oppe i i denne krigen, sier Øistein Mjærum til Transit Magasin.

(Denne artikkelen bygger på research gjort av Anton Bogdanovych. Transit Magasin har sjekket alle lenker.)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT