Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Milits anklages for massakre i Burkina Faso

Rettighetsgrupper legger skylden på en militsgruppe som støtter Burkina Fasos hær i kampen mot jihadistopprørere, etter at 28 menn ble funnet skutt og drept.

Av: NTB-AFP-Reuters

– Regjeringen er informert om en hendelse i Nouna natt til 31. desember, sa regjeringen i en uttalelse mandag kveld. Da var de 28 mennene funnet drept nordvest i landet. Statsadvokat Armel Sama i Nouna sier de fleste av dem var skutt.

Påtalemyndigheten sier de vil etterforske saken og «kaste fullt lys» over den. De har foreløpig ikke sagt noe om mulige motiv eller gjerningsmenn.

Frivillig styrke

Rettighetsgruppen CISC har rettet pekefingeren mot VDP («De frivillige forsvarerne av fedrelandet»). Den sivile styrken ble opprettet i 2019 for å bistå hæren i den sju år lange kampen mot jihadistiske opprørere. Medlemmene får to uker med opplæring før de jobber sammen med hæren med oppgaver som overvåking, informasjonsinnhenting og eskorte.

– Væpnede sivile, som hevder de tilhører VDP, har fritt kunnet gjennomføre organisert plyndring og overgrep mot sivilbefolkningen, sier CISC.

Flere kommentatorer har lenge vært bekymret for at VDP er et lett mål for jihadister og kan føre til at etniske motsetninger blusser opp uten å kunne holdes i sjakk.

Flere angrep mot sivile

Burkina Faso er ett av verdens fattigste og mest ustabile land. Siden 2015 har det vestafrikanske landet vært herjet av et opprør ledet av ytterliggående islamister med bånd til al-Qaida og IS. Titusenvis av mennesker er drept, og rundt 2 millioner er drevet på flukt.

De siste månedene har angrep mot sikkerhetsstyrker og sivile økt i omfang, spesielt i de nordlige og østlige regionene som grenser til Mali og Niger. Også disse landene kjemper mot jihadister som kontrollerer store landområder.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT