Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Matmangel fører til økt kjønnsbasert vold, dokumenterer ny rapport

Plan International offentliggjorde denne uka rapporten Beyond Hunger, som vurderer konsekvenser av matmangel for jenter og unge kvinner i Kenya, Somalia, Etiopia, Sør-Sudan, Mali, Niger, Burkina Faso og Haiti.

I disse åtte landene er en stor andel av befolkningen rammet av matmangel eller matusikkerhet.

— At jenter opplever økt vold som følge av matkrisen er uholdbart. Vi må handle nå for forhindre at flere jenter og unge kvinner blir usynlige ofre som følge av sultkrisen, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. 

Funn fra Beyond Hunger-rapporten viser at selv om de eksakte årsakene til sult er forskjellige fra land til land, finnes en rekke bevis på at vold mot jenter og kvinner øker alle steder. Jenter og kvinner opplever økt grad av voldtekt, partnervold, barn, tidlige ekteskap og tvangsekteskap, seksuell trakassering og seksuell utnyttelse.

Usynlige ofre for sult

Jenter og kvinner risikerer å bli «usynlige» ofre for sultkrisen. Den globale matmangelen fører til diskriminering og mer vold mot jenter og kvinner, viser ny rapport. Bare i Etiopia er det 51% flere barneekteskap som følge av matkrisen. 

Basert på svarene fra over 7.000 respondenter er det en klar sammenheng mellom matmangel og diskriminering og økt kjønnsbasert vold. Mange opplever økt grad av voldtekt, partnervold, uønskede graviditeter, tidlige ekteskap og tvangsekteskap, seksuell trakassering og seksuell utnyttelse. 

Bare i Etiopia rapporteres det om en dobling av barneekteskap. I de åtte landene som er med i rapporten finner man at sosiale normer innebærer at jenter og kvinner ofte spiser mindre og etter gutter og menn i samme husholdning, med store konsekvenser for deres helse og utvikling.

14 år gamle Grace bor i en by i Sør-Sudan hvor det ikke har regnet på nesten to måneder. Foto: Plan International

Grace (14): — Noen ganger får vi mindre mat enn gutter

Grace på 14 år i Sør-Sudan opplever hvordan jenter bortprioriteres når det er vanskelige tider:   

— Jenter må bli hjemme fra skolen fordi de blir bedt av mødrene om det. Men det gjør ikke gutter. De fleste av venninnene mine har vært hjemme fra skolen på grunn av mangel på mat, sier Grace.

— Problemet er at noen ganger får vi mindre mat enn gutter. Jeg har sett det. Jeg er ikke sikker på hvorfor dette skjer, sier Grace. 

Grace er intervjuet av Plan International.

Voldtatt ved vannkilder

Jenter og kvinner møter seksuell og fysisk vold når de leter etter drikkevann, og reiser ofte 15 til 25 km for å gjøre det, inkludert om natten for å unngå folkemengder.

En av kvinnene i Etiopia som bidro i studien sier at de som regel må hente vann om natten, for å redusere faren for å bli utsatt for vold og overgrep.

— Å gå lange avstander om natten er svært risikabelt for oss. Yngre jenter og kvinner risikerer å bli voldtatt. Vi går gjerne flere sammen og i skjul om natten for da er det lavere risiko, sier hun.

Støtten må ikke kjønnsdiskriminere

Den internasjonale hjelpen må skaleres opp. Men den må også være utformet slik at den ikke diskriminerer jenter og unge kvinner.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

— Den internasjonale støtten må raskt økes for å unngå at enda flere jenter opplever seksuelle overgrep og trakassering i kjølvannet av denne sultkrisen. Sult er et problem som kan løses, men det er nødvendig med akutte tiltak for å forhindre at matkrisen gir flere negative konsekvenser som rammer spesielt jenter enda hardere, sier Partapuoli. 

Ifølge Verdens matvareprogram er anslagsvis 828 millioner mennesker rammet av sult.  Antallet som står overfor akutt matusikkerhet har mer enn doblet seg til 345 millioner fra 135 millioner siden 2019. De mest utsatte landene er i Afrika.

Les rapporten på Reliefweb her.

Denne artikkelen er basert på en pressemelding fra Plan International.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT