Norsk-ukrainsk forening: En hjelpepakke i Nansens ånd

Regjeringen vil bistå Ukraina med 75 milliarder kroner over de neste fem årene. Norsk-ukrainsk venneforening håper på raskt og bredt flertall i Stortinget.

DETTE ER SAKEN: Regjeringen vil gi 75 milliarder kroner til Ukraina

– Dette er en pakke i Nansens ånd. Vi forventer ikke bare at pakken vil få et raskt og bredt flertall i Stortinget, men at den også vil vokse i forhandlingene i Stortinget, sier leder Jørn Sund-Henriksen i Norsk-ukrainsk venneforening i en pressemelding.

Han påpeker at selv om det er snakk om store pengesummer, er det likevel vesentlig mindre enn den ekstrainntekten Norge har hatt som følge av de økte energiprisene.

– Det er bra at Norge går ut over handlingsregelen for denne pakken, men det er fortsatt rom for å øke denne pakken i Stortinget. Spesielt de to første årene, siden det er akkurat nå behovet for støtte er størst, sier han.

LES OGSÅ: Regjeringen vil gi mer i bistand: – Veldig nær prosentmålet

Regjeringen har åpnet for å kalle opp hjelpepakken etter Fridtjof Nansen. I tillegg til hans bragder som polarhelt var han også en viktig forkjemper for humanitært arbeid. Nansen hjalp hundretusener i Ukraina under hungersnøden på begynnelsen av 1920-tallet. For sin innsats ble han tildelt Nobels fredspris i 1922.

(©NTB)