Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

NU varsler sivil ulydighet

Natur og Ungdom vil mobilisere til store lenkeaksjoner for å hindre veiutbygging i det vernede Lågendeltaet.

Fredag kom nyheten om at regjeringen vil endre verneforskriften i Lågendeltaet naturreservat for å gi plass til ny firefelts E6. Dette skjer selv om Miljødirektoratet har sagt nei til utbyggingen i verneområdet.

Natur og Ungdom varsler mandag morgen at de vil mobilisere til store lenkeaksjoner for å redde Lågendeltaet dersom regjeringen ikke snur i saken.

NU-leder Gina Gylver vil aksjonere med sivil ulydighet. Foto: Thor Due / Natur og Ungdom

– Å bryte loven er hverken noe vi tar lett på, eller noe vi ønsker å gjøre. I denne saken har miljøbevegelsen i årevis lagt kunnskap på bordet, jobbet opp mot lokale og nasjonale politikere, og brukt alle virkemidlene vi har tilgjengelig for å stanse dette hodeløse prosjektet. Vi vant også frem, da Miljødirektoratet tok sin endelige beslutning om å avvise utbyggingsplanene før jul. Men i stedet for å lytte til kunnskapen velger regjeringen å tvinge gjennom en unødvendig monsterutbygging. sier NU-leder Gina Gylver i en pressemelding.

Lovens strengeste vern

I desember slo Miljødirektoratet fast at det ikke var grunnlag for å gi dispensasjon til å bygge ny E6 gjennom Lågendeltaet naturreservat utenfor Lillehammer. Naturreservat er lovens strengeste vern.

Fredag varslet regjeringen at den åpner for å endre verneforskriften for å bygge motorveien likevel. Den vil ha flere nye tiltak for å kompensere og redusere de negative naturkonsekvensene, inkludert å verne nye områder.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide innrømmer at utbyggingen kan bidra til å svekke verneinstituttet i framtida.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har uttalt til Altinget at regjeringen har jobbet for å finne en best mulig løsning for både naturen og samferdselsbehovene.

Samtidig innrømmer han at denne avgjørelsen kan bidra til å svekke verneinstituttet i framtida.

– Jeg tenker at det er begrunnet, og det er viktig å ha det med seg når man gjør sånne grep. Det skal være en veldig høy terskel for å gjøre det, sier miljøministeren til Altinget.

– Trussel mot naturens rettssikkerhet

Natur og Ungdoms landsstyre har i helgen vedtatt at organisasjonen skal aksjonere sivilt ulydig og hindre anleggsstart dersom arbeidet med ny E6 i Lågendeltaet begynner.

Naturreservat er den strengeste formen for vern i Norge, og Lågendeltaet er et av landets største innlandsdeltaer. Det består av store våtmarksarealer med et rikt dyreliv, og er hjem for 59 rødlista fuglearter. Miljødirektoratet slår fast at veiutbyggingen vil ha svært negative konsekvenser for verneverdiene i området.

– Når regjeringen åpner for å endre vernet straks det passer dem, er det ikke bare en trussel mot det verdifulle Lågendeltaet. Det er en trussel mot naturens rettssikkerhet, og dermed også vårt livsgrunnlag. Vi kan ikke sitte stille og se på at regjeringen ignorerer kunnskapen og tar katastrofale valg for fremtiden vår, sier Gylver.

30 prosent innen syv år

FNs ferske naturavtale slår fast at verden skal verne 30 prosent av all natur innen 2030. Det skal være arealene som er særlig verdifulle for naturmangfold og økosystemtjenester som skal vernes. Espen Barth Eide hadde selv en ledende rolle i arbeidet for en ny historisk naturavtale i Montreal.

Ikke lenge etter at avtalen ble signert startet regjeringen arbeidet med å endre verneforskriften.

– Det er helt hinsides å oppløse et vern for å bygge firefelts motorvei bare syv år før vi skal ha vernet 30 prosent av all natur, men det er enda ikke for sent å snu. Stortinget skal ta stilling til dette før sommeren, og vi vil gjøre alt vi kan for å få regjeringen til å ta til fornuft og spille på lag med naturen og fremtida. Dersom de likevel fortsetter på denne farlige kursen, er vi klare til å samle aksjonister fra hele landet for å hindre denne miljøkatastrofen med ikkevold og lenker, sier Gylver.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT