Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Sitatet «Reinspikka fascisme» meldt til PFU. Her er debatten om Legatums medlemskap i Forleggerforeningen

Skal Forleggerforeningen akseptere høyreekstremister? Og har dette spørsmålet egentlig noe med ytringsfrihet å gjøre? Her har vi samlet alt om Legatum-debatten.

Transit Magasin skrev nylig om at Legatum, et forlag med nære forbindelser til ytre høyre, har blitt medlem av Forleggerforeningen. Etter Transit-oppslaget 30. januar har saken fått betydelig oppmerksomhet og utløst debatt i flere medier:

En av artiklene i kjølvannet av at Transit skrev om saken har blitt klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) av Legatums forlagssjef Tore Rasmussen, ifølge Subjekt.

Det dreier seg om en artikkel i Klassekampen, basert på Transits opprinnelige artikkel. Klagen kommer på grunn Klassekampens tittel «– Reinspikka fascisme». Dette er et sitat fra forlagssjef Bente Pihlstrøm i Humanist forlag, som hun bruker for å beskrive Legatum.

(Transit Magasin, 30. januar)

– Antidemokratiske konspirasjonsteorier

I Transits artikkel uttaler to forlagssjefer seg kritisk om at et forlag med tette bånd til ytre høyre har blitt medlem av Forleggerforeningen.

Det skjedde etter at Litteraturhuset i Oslo nylig avslo henvendelsen fra Tore Rasmussen og hans Legatum Forlag om å holde boklansering av Rikard Högbergs «Old Europe Stop the Great Replacement». Litteraturhusets leder Susanne Kaluza viste til at Litteraturhuset ikke ønsket å bidra til å validere og spre antidemokratiske konspirasjonsteorier.

– Vi synes det er problematisk at et fascistisk forlag skal være medlem av Forleggerforeningen og skaffe seg legitimitet på den måten, uttalte Bente Pihlstrøm i Humanist forlag til Transit.

Hennes kollega Gerd Johnsen i Res Publica var også kritisk.

— Som vara til styret i Forleggerforeningen vil jeg nok følge ekstra med på forlagets utgivelser fremover, sa Johnsen.

LES OGSÅ: Glenn Diesen og NRK som mikrofonstativ: Må alle stemmer løftes frem?

Oppslag førte til PFU-klage

Transits oppslag har blitt plukket opp av en rekke medier. Her er et utvalg av det som har blitt skrevet om Legatum og Forleggerforeningen i etterkant.

 • Styreleder i Forleggerforeningen Edmund Austigard sier til Klassekampen at et ytringsfrihetsutvalg i Forleggerforeningen nå har fått i oppdrag å vurdere om vedtektene er dekkende.
 • I Dagsnytt 18 den 3. februar møttes Bente Pihlstrøm fra Humanist forlag og Heidi Austlid fra Forleggerforeningen til debatt.
 • I etterkant av debatten har Tore Rasmussen skrevet et tilsvar til NRK, 8. februar.
 • Oppslaget i Klassekampen fikk Tore Rasmussen i Legatum til å klage inn Klassekampen til Pressens faglige utvalg.
 • Bente Pihlstrøm er forlagssjef i Humanist Forlag. Hun mener det lille forlaget Legatum Publishing ikke hører hjemme i Forleggerforeningen. Nå vurderer hun å fremme forslag om å ekskludere dem, skriver Aftenposten.
 • Ytringsfriheten handler om forholdet mellom individet (eller organisasjonen, eller forlaget) og staten (…) Det ytringsfriheten derimot på ingen måte innebærer, er en rett til å være med i en bransjeorganisasjon. Det har ganske enkelt ingen verdens ting med saken å gjøre. Det er ikke, det har aldri vært, og det kommer aldri til å være et ytringsfrihetsspørsmål, skriver Arnfinn Pettersen i dette blogginnlegget.
 • «Ein kan sjølvsagt diskutera om de Benoist og Venner [so Legatum vil utgi] sine idéar er nyfascistiske, eller om dei har rørt seg så langt frå opphavet at det snarare er snakk om ein slags postfascisme. Det er ei akademisk øving. Det er uansett utvilsamt at dei står i ein idétradisjon som er både ultranasjonalistisk og revolusjonær, og at dei drøymer om etnisk reinskap. (…) I kjerna av Génération Identitaire står ein moderne anti-modernisme, ein revolusjonær ultranasjonalisme som forkastar det liberale demokratiet og dei universelle menneskerettane. Det er denne ideologiske tradisjonen Legatum forlag også skriv seg inn i», skriver forfatter Øyvind Strømmen i et nyhetsbrev 11. februar om bakgrunnen til både Tore Rasmussen og omlandet til Legatum. Strømmen har gitt ut flere bøker om høyreekstremisme.
 • Saken er også referert i Samtiden, i Subjekt og i flere andre medier.

LES OGSÅ

6 KOMMENTARER

 1. Debatten går videre. Anne Bitsch denne uka med en kommentar i Aftenposten som bør leses:
  «Både pressen og Forleggerforeningen må være klar over dette når de slipper til representanter for ytre høyre på sine arenaer. Aldri har faktasjekk av hva disse aktørene faktisk gjør, ikke bare av hva de sier, og miljøene de er en del av, vært viktigere.»
  https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/bgqwqA/aldri-har-faktasjekk-av-representanter-for-ytre-hoeyre-vaert-viktigere

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT