Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Syv av ti flyktninger fra Ukraina risiker fattigdom i nabolandene

Syv av ti personer fra Ukraina som har flyktet til Polen, Romania og Moldova oppgir at inntekten og støtten de mottar ikke er nok til å dekke deres mest grunnleggende behov.

Det viser en ny undersøkelse utført av Flyktninghjelpen ett år etter at krigen i Ukraina brøt ut. 

– Etter å ha blitt tvunget på flukt fra hjemmene sine og etterlatt alt de eier og har, er flyktninger fra Ukraina nå presset til randen økonomisk og sliter med å få endene til å møtes, sier Carlo Gherardi, Flyktninghjelpens regionaldirektør for Sentral- og Øst-Europa. 

68 prosent av flyktningene oppgir at de ikke er i stand til å dekke grunnleggende behov som mat, vann og tak over hodet, og at de ikke har råd til klær eller helsetjenester. De som bor i kollektivsentre, og de uten stabil inntekt slik som mødre med barn, pensjonister og personer med nedsatt funksjonsevne, opplever i stor grad økonomisk press. 

Rundt 45 prosent av de spurte i Polen, Romania og Moldova spiser mindre næringsrik mat eller hopper over måltider for å redusere kostnadene sine. Flyktninger i Polen og Moldova oppgir at de har flyttet til dårlige boliger. Relativt flere flyktninger i Moldova, spesielt personer som tilhører romanifolket, har tatt opp gjeld for å klare seg på flukt. 

– Myndigheter og lokalsamfunn i nabolandene har vært ekstremt sjenerøse mot flyktninger fra Ukraina det siste året, men denne støtten og humanitær bistand er ikke bærekraftig i lengden, sier Gherardi.

Olena, 34, er tobarnsmor – og en ukrainsk flyktning i Chisinau, Moldova. Datteren Anna er bare ett og et halvt år, mens sønnen Oskar er snart fire. Før krigen eskalerte i februar bodde Olena i Odesa. Foto: Ingrid Prestetun / NRC

Undersøkelsen avdekker også hvordan krigen har splittet familier fra hverandre. 44 prosent av de spurte oppgir at de forlot familiemedlemmer da de flyktet fra Ukraina. 

– Det er en stor psykisk belastning. Vi vet ikke hva som venter oss i morgen, forteller en kvinnelig respondent i Polen.

LES OGSÅ: Redd Barna: Barna betaler en høy pris for krigen i Ukraina

Flyktninghjelpen oppfordrer Norge til å fortsette å sikre beskyttelse og støtte til flyktninger fra Ukraina som kommer til Norge. Støtte til nabolandene er i tillegg avgjørende for å minske de økonomiske og sosiale konsekvensene av flyktningkrisen i en tid med politisk usikkerhet i Øst-Europa.

Fakta: 

  • I januar utførte Flyktninghjelpen med hjelp fra selskapet Upinion en nettbasert undersøkelse av flyktninger fra Ukraina i Polen, Romania og Moldova. Undersøkelsen ble besvart av 1471 respondenter. 
  • 90 prosent av de spurte var kvinner; 60 prosent i alderen 25-45 år og 33 prosent i alderen 46-65 år. Dette samsvarer med tallet på 8 millioner flyktninger fra Ukraina hvor majoriteten er kvinner mellom 30-39 år. 
  • Flyktninghjelpen har i tillegg spurt medlemmer av romanifolket i Ukraina som er en særlig sårbar flyktninggruppe. 
  • Siden 2014 har Flyktninghjelpen sitt team i Ukraina gitt humanitær hjelp til mennesker påvirket av konflikten. I fjor oppskalerte Flyktninghjelpen sitt hjelpearbeid i Ukraina og satte i gang nødhjelpsrespons i nabolandene Polen, Romania og Moldova. Store deler av hjelpearbeidet i disse landene er i samarbeid med nasjonale aktører.

(Denne artikkelen er i stor grad basert på en pressemelding fra Flyktninghjelpen.)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT