Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Fosen-demonstranter fortsatt i Olje- og energidepartementet

Natur og Ungdom og NSR Nuorat aksjonerer mot regjeringen. De har blokkert Olje- og energideparementets inngangsparti i over et døgn.

Demonstrasjonen har pågått siden torsdag morgen, klokken 08:30.

Flere av demonstrantene ved Olje- og energidepartementet forteller at hverken presse, ansatte eller mat slipper inn. Det melder NRK fredag formiddag.

NU-talsperson, Rasmus Berg, forteller at de i timen mellom kl 1140 og 1240 fikk lov til å ta imot mat inn til resepsjonen.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) åpnet da for at demonstrantene ved Olje- og energidepartementet kunne få levert mat inn til der de sitter.

LES OGSÅ: Vindturbin-aktivister holder stand i Olje- og energidepartementet

Aksjon mot Fosen-anlegget

Torsdag var det 500 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig, og at den er i strid med menneskerettighetene fordi den krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse.

Torsdag formiddag tok samiske aktivister fra den kulturpolitiske organisasjonen NSR-Nuorat og Natur og ungdom seg inn i departementsbygningen i protest mot at vindturbinene ikke er revet, og at landet ikke er tilbakeført til reindriften.

Begrenser adgang for journalister

– Staten begår ikke bare menneskerettighetsbrudd, men de tar også fra oss ytringsfriheten ved å hindre oss i å frembringe vårt budskap til media.

Det skriver Ella Marie Hætta Isaksen, som er en av demonstrantene, på sin Instagram.

Presseansvarlig Espen Evensen i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) opplyser til NRK at de hjelper journalister med å komme inn.

– Vi slipper inn akkreditert presse som ønsker å snakke med demonstrantene, skriver Evensen i en e-post til NRK.

LES OGSÅ: Filmanmeldelse: «Ellos eatnu – La elva leve»

Demonstrasjon pågått i over ett døgn

Demonstrasjonen startet torsdag morgen pågår fortsatt. Kl 13 fredag er det fortsatt 13 demonstranter i resepsjonen i Olje- og energidepartementet, regjeringsbygg R5.

Demonstrasjonen har pågått siden torsdag morgen, klokken 08:30. Da var de 16 aktivister i resepsjonen.

– Ytringsfrihet er en grunnleggende demokratisk rett. Derfor er vi opptatt av å legge til rette for at alle skal kunne få ytre seg så lenge dette ikke går utover sikkerheten for departementet. Hvor lenge demonstrantene kan oppholde seg i R5 avhenger derfor av en kontinuerlig vurdering av hvorvidt det er en sikkerhetsmessig risiko at de oppholder seg der, forteller Evensen til NRK.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT