Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Rekordmye i bistand i fjor, men afrikanske land fikk mindre

Det ble gitt 2.128 milliarder kroner i bistand i fjor, en økning på 13,6 prosent fra året før. Det skyldes krigen i Ukraina og flyktningene derfra.

(NTB-AFP)

Norge er tredje største giver som andel av brutto nasjonalinntekt (BNI), og vi er 10. størst i donert beløp.

Mange land brukte i 2022 store beløp på å ta imot og bosette flyktninger fra krigen i Ukraina, konstaterer generalsekretær Mathias CormannOrganisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Norge er blant de fem eneste landene som nådde OECDs bistandsmål 0,7 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI).

Mens det i 2021 ble brukt 133 milliarder på verdens flyktninger, ble dette mer enn doblet til over 305 milliarder kroner i 2022.

Bistanden til Ukraina økte fra 9,6 milliarder kroner i 2021 til 168 milliarder kroner i fjor. Afrikanske land fikk derimot mindre i bistand enn året før, viser tall fra OECD.

(Artikkelen fortsetter etter figurene.)

Bilateral bistand til Ukraina. Kilde: OECD, 12. april
Bistand som prosent av brutto nasjonalinntekt, BNI. Norge er tredje største giver relativt til BNI. Kilde: OECD, 12. april

USA var den største giveren av bistand og bidro med nærmere 580 milliarder kroner i fjor. Tyskland fulgte på andreplass med 365 milliarder kroner, Japan bidro med 183 milliarder kroner, Frankrike med 166 milliarder kroner og Storbritannia med 164 milliarder kroner.

Norge økte bistanden med 2,4 prosent i fjor og brukte 0,86 prosent av bruttonasjonalproduktet på bistand, ifølge OECD.

Veksten skyldtes økt bistand til Ukraina og økte utgifter til flyktningmottak i Norge. Holdes dette utenfor, ble Norges bistand til resten av verden redusert i fjor.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT