Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Lviv, Ukraina: Ny skole blir printet ut

Printerhodet og dysen er av en voksen størrelse, og det er ikke blekk som presses ut, men sement.

Den enorme 3D-printeren som jobber ufortrødent på en tomt et sted i Lviv, Ukrainas største by i den vestlige delen av landet, former et bygg som skal bli del av en helt ny skole.

Se video av byggingen her.

Det er bistandsorganisasjonen HIT, Humanitarian Innovative Technologies, som står bak prosjektet, som støttes av blant annet FNs matvareprogram. HIT opererer i Ukraina, er tech-basert, og satsingsområdet er hjelpearbeid for å bygge opp igjen bygninger, skoler og infrastruktur som er ødelagt i krigen. Teamet på bakken i Ukraina heter Team4UA.

Team4UAs virkemiddel for gjenoppbygging av ødelagte skoler eller nybygg er 3D-print.

Illustrasjon av det printede skolebygget, slik det vil bli ferdigstilt. Ill.: Team4UA.

Raskt og rimelig

Selv om 3D-printede hus fremdeles er en nokså uvanlig løsning har teknologien vært godt kjent en stund. I 2021 flyttet de første to personene i Europa inn i et 3D-printet betonghus, det skjedde i Nederland.

Sementblandingen som benyttes i 3D-print har en litt annen komposisjon enn vanlig sement, med høyt innhold av fiber, blant annet fordi utleggingen fra printerhodet gjøres uten at det settes opp forskaling. Dette er en av de store fordelene ved byggemetoden. Det kreves også mindre armering, og prosessen er mye raskere enn ved konvensjonelle byggemetoder. Robotanlegget reduserer behovet for arbeidskraft, og alt i alt er potensialet for å spare penger betydelig.

Ifølge en artikkel publisert av World Economic Forum kan 3D-printede hus kan bli opp mot 45 % rimeligere enn konvensjonelt bygde hus.

Ill.: Team4UA.

Mange skoler ødelagt av Russlands krig

I Ukraina har minst 277 skoler hittil blitt ødelagt av overfallskrigen som Russland har rettet mot landet, ifølge Radio Free Europe. Tusenvis av barn har som følge av krigen mistet muligheten til skolegang.

Lviv har vært mindre rammet av krigshandlinger enn mange andre regioner i Ukraina, og tilstrømmingen av flyktninger er stor. Det skal nå være en kvart million flyktninger fra det øvrige Ukraina i byen, 75.000 av disse er barn, skriver RFE. Den ene nye skolen som nå bygges, blant annet i printet betong, skal være med og dekke litt av det enorme behovet for skolebygg som flyktningstrømmen skaper.

Vanligere

Det danske selskapet Cobod er teknisk leverandør av 3D-anlegget i Lviv. Så å si alle råmaterialer er ukrainsk, og ifølge tiltakshaverne er det på lengre sikt et mål at sementblandingen på framtidige prosjekter skal tilsettes knust masse fra ødelagte bygg.

Også andre steder i verden introduseres 3D-teknologien i byggebransjen i økende grad. I nærheten av Austin, Texas, er det prosjektert et større boligstrøk der 100 hus skal bygges med 3D-print. I løpet av 2023 kommer boligene for salg.

Se video av prosjektet her

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT