Ugandas president vedtar dødsstraff for homofile. Sex og Politikk vil kutte bistandsmidler

Ugandas president Yoweri Museveni har samtykket til en lov mot homofili i landet, sier en talsperson for parlamentet mandag.- Det er viktig at Norge reagerer sterkt, sier Tor-Hugne Olsen, leder for organisasjonen Sex og Politikk.

For tiden sirkulerer konspirasjonsteorier i sosiale medier om at internasjonale krefter fremmer homofili i det konservative Uganda. Bildet viser en protest i 2018 i London, UK, mot de strenge lovene i Uganda. Foto: Flickr / Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0

Loven er en av verdens strengeste mot LHBT-personer, og vil blant annet gjøre at homoseksuelle handlinger kan straffes med døden.

– Jeg oppfordrer nå de som har plikt under loven til å utføre mandatet som er gitt dem. Folket i Uganda har talt, og det er din plikt å håndheve loven på en rettferdig og standhaftig måte, skriver parlamentsleder Anita Among på Twitter.

Dødsstraffen vil gjelde for «serieforbrytere» og for å ha sex med funksjonshemmede av samme kjønn, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Loven forbyr også organisasjoner og enkeltmennesker å arbeide for skeive rettigheter, og truer med straffer på inntil 20 års fengsel.

— Minoritetene tas når valg skal vinnes

Daglig leder i organisasjonen Sex og Politikk, som til daglig jobber med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, Tor-Hugne Olsen, reagerer sterkt på presidents godkjennelse av loven:

— Lovene er først og fremst et angrep på landets skeive og rapportene om økende angrep, også fra enkeltindivider som føler at de har fått en marsjordre fra myndighetene er forferdelige. Oppskriften er velkjent: Det er minoritetene som tas når valg skal vinnes. Og beskjeden er klar, det som skjer med minoritetene kan også skje med motstanderne av regimet, sier Olsen.

Tor-Hugne Olsen. Foto: Sex og Politikk

I 2014 holdt Norge tilbake 50 millioner bistandskroner etter at Uganda da vedtok en lov der homofile kunne straffes med livsvarig fengsel.

— Man kan undre seg hvorfor Norges reaksjoner den siste måneden har vært så mye mildere enn de var den gangen, til tross for at det som skjer nå er verre enn da, sier Olsen.

I 2021 ble det øremerket 282 millioner kroner i bistand til Uganda. Sex og Politikk mener at Norge nå igjen må nekte bistandspenger til Uganda:

— De fleste land i Afrika har regjeringer som er valgt av sitt folk, som i hovedsak jobber for utvikling og rettigheter, inkludert også seksuelle rettigheter. La skattepengene våre gå til disse og ikke til Uganda som over tid har vist at pengene går til å holde en sterk mann ved makta, ikke til å drive utvikling, oppfordrer Olsen.

— Samtidig har vi reaksjonære organisasjoner, særlig i religiøse samfunn, som med støtte fra konservative krefter i USA og Russland, ønsker å kopiere det som skjer i Uganda. Begge disse gruppene følger nøye med på reaksjonene på det som har skjedd i Uganda. Norges reaksjon er med på å forme det som vil skje framover i nabolandene, særlig de landene hvor vi nyter stor respekt, sier Olsen.

Fordømmes

Museveni skulle opprinnelig vedta loven i slutten av april, men han sendte den da tilbake til nasjonalforsamlingen for en ny vurdering. Det var ikke fordi han selv var imot lovforslaget, men fordi han mente at skeive som har gitt opp sitt tidligere liv som homofil, burde få en ny sjanse og at dette burde tydeliggjøres i loven.

Loven har blitt fordømt av FN, vestlige styresmakter, bedrifter og menneskerettighetsorganisasjoner.

Homofili er ulovlig i Uganda, noe det også er i over 30 andre afrikanske land.

(©NTB)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her