spot_img

Australsk folkeavstemning om anerkjennelse av urbefolkningen

Australias senat har vedtatt at det skal holdes folkeavstemning om å grunnlovsfeste anerkjennelsen av landets urfolksgrupper.

(NTB-DPA)

Folkeavstemningen skal holdes innen utgang av året. Lokale medier sier det trolig blir i oktober.

Grunnlovsforslaget vil blant annet gi aboriginene og øyfolket i Torresstredet en stemme i nasjonalforsamlingen for å gi myndighetene råd i saker som berører urfolket i Australia. Torresstredet ligger mellom Australia og Papua Ny-Guinea, og urfolket der regnes for å være atskilt fra aboriginene på fastlandet.

Ordlyden i forslaget ble vedtatt med 52 mot 19 stemmer i senatet mandag, og resultatet førte til applaus i forsamlingen. Kammeret bekrefter dermed et vedtak i det australske underhuset i mai.

– Vi er ett steg nærmere å gi en stemme til innfødte australieres håp og ambisjoner, sier urfolksminister Linda Burney.

For at endringen skal bli en realitet, kreves det «dobbelt flertall», det vil si flertall i befolkningen som helhet og i minst fire av landets seks delstater.

– Sammen kan vi skrive historie ved å føre anerkjennelsen av urfolket inn i grunnloven, sier statsminister Anthony Albanese, som har kjempet for en folkeavstemning siden han tok over som regjeringssjef i mai i fjor.

Først i 1967 vedtok australierne at urbefolkningen skulle regnes med som en del av landets befolkning. Også det ble besluttet i en folkeavstemning.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
913FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT