Skrinleggingen av Bay du Nord-prosjektet gir håp mens skogbrannene herjer i Canada

KRONIKK: Equinor har endelig skrinlagt gigantprosjektet Bay du Nord utenfor kysten av Labrador og Newfoundland i Canada. Dette er en stor seier for klimaet, naturen og tusenvis av mennesker som har kjempet mot prosjektet i årevis.

STAVANGER, MAI 2023: Kassie Drodge fra Newfoundland og Labrador utenfor Equinors generalforsamling i Stavanger. Kassie var tilstede på generalforsamlingen sammen med aktivister fra Argentina, Brasil og Storbritannia for å protestere mot Equinors prosjekter og kreve klimahandling fra den norske regjering. Foto: Espen Mills / Greenpeace

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

I mai var representanter fra kampanjen mot Equinors kontroversielle Bay du Nord-prosjekt i Stavanger for å delta på Equinors årlige generalforsamling. Vi var der for å fortelle om hvordan lokalbefolkninger i Canada allerede tar konsekvensene av klimakrisa i form av ekstremvær, og om hvordan vi ikke er forberedt på å takle et oljesøl fra Bay du Nord, estimert til å ha hele 16 prosent sjanse for å inntreffe.

I Stavanger så vi tydelig hvor få spørsmål som stilles rundt Equinors aggressive leting etter mer olje og gass, og hvordan Equinor har solgt inn sin versjon av hvordan de og prosjektene deres blir sett på i utlandet.

Conor Curtis, kommunikasjonssjef i Sierra Club Canada Foundation

Selv Equinors beslutning om å skrinlegge Bay du Nord i tre år har blitt en fortelling om hvordan lokalbefolkninger verden rundt ønsker Equinor velkommen og hvor stor skuffelsen er når Equinors nye fossile prosjekter uteblir. Denne PR-fortellingen er ikke vår sannhet. 

I årevis har miljøorganisasjoner, urfolksgrupper, forskere, akademikere, ungdom og mange andre på tvers av Canada stått sammen i kampen for å få stanset Bay du Nord.

Vi har møttes i gatene, konfrontert politikere på arrangementer, marsjert og snakket direkte til Equinor og Norges ledere. Urfolksgrupper har ikke blitt nødvendig konsultert, og har gått rettens vei for å få prosjektet stanset. Forskere og akademikere har kritisert Equinor for å underdrive risikoen for utslipp og Bay du Nords mulige katastrofale konsekvenser for viktige migrasjonsruter og lokalt fiske.

LES OGSÅ: «Paddle Out»-protester mot Equinors Rosebankfelt flere steder i Storbritannia

Hva betyr skrinleggingen av Bay du Nord for Newfoundland og Labrador? Det er en stor seier for klimaet og naturen, men også en stor mulighet. En mulighet for Equinor til å følge opp klimaløftene sine med handling, og faktisk investere i den nødvendige omstillingen til fornybart, som lokale vindkraftprosjekter. Equinor har ekspertisen og kompetansen til å være en forkjemper for omstillingen til fornybar energi, men har til nå manglet viljen.

Skogbrannene som herjer over store deler av landet vårt og tvinger titusenvis av mennesker til å evakuere hjemmet sitt, er en dyster påminnelse på at det er grønn industri og grønne jobber vi trenger i Canada, ikke mer klimaødeleggende olje og gass. 

Vi kan ikke gå tilbake i tid og forhindre dagens skogbranner i Canada, men vi kan forhindre at framtidens branner blir verre og verre. Vi håper at Equinor og Norge vil velge å kjempe for en grønn framtid. 

Denne kronikken er skrevet av Conor Curtis, kommunikasjonssjef i Sierra Club Canada Foundation.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her