Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Ikke siden 2007 har så mange druknet i Middelhavet

Ikke siden 2007 har det omkommet så mange mennesker i Middelhavet som hittil i år. Det viser nye tall fra FNs organisasjon for migrasjon (IOM). Men mørketallene er store.

(NTB-DPA)

I løpet av årets seks første måneder døde eller forsvant minst 1874 mennesker i Middelhavet. Oversikten kommer fram fra Missing Migrants Project, som IOM står bak.

I fjor omkom eller forsvant minst 1.108 i samme periode.

I 2017 døde minst 2 278 migranter på de tre middelhavsrutene. I 2016 døde enda flere; hele 2 946 mennesker skal ha omkommet i forsøket på å krysse det farlige Middelhavet, ifølge IOM-oversikten.

Totalt har minst 27.633 mennesker omkommet på middelhavsruter siden 2014.

Tallene lyver

IOM understreker at de virkelige tallene sannsynligvis er langt høyere fordi det antas at mange båter har gått ned uten å etterlate seg spor.

Det som kan være den verste tragedien i Middelhavet noensinne skjedde 14. juni i år. Da kantret en overfylt fisketråler på vei fra Libya til Italia. Det kan ha vært så mange som rundt 750 mennesker om bord. Bare litt over 100 menn og ungdommer er funnet i live.

Smuglere bruker spesielt sommermånedene til å bringe desperate mennesker på flukt fra krig, konflikt og dystre levekår i hjemlandene på farefulle reiser til Europa. Middelhavet er en av de mest brukte, men også blant de farligste flyktningrutene.

Bildet viser Ocean Vikings redningsaksjon 5. april 2023. Redningsskipet Ocean Viking drives av hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser. Foto: MSF

Overfylte og skrøpelige

Skruppelløse smuglere presser altfor mange mennesker om bord i båter som ofte er svært skrøpelige og sjøudyktige. Da skal det ikke mye til av panikk om bord eller bølger og vind, før båtene kantrer og synker.

FN har bedt EU gjøre mer for å hindre at migranter og flyktninger drukner på havet idet de forsøker å ta seg til Europa.

– Det er klart at den nåværende tilnærmingen til Middelhavet ikke fungerer, uttalte Federico Soda, som leder kriseavdelingen i IOM, tidligere i sommer.

Men migrasjonsspørsmålet splitter mange av landene i EU. På EU-toppmøtet i forrige uke kom ikke landene til enighet i diskusjonen om flukt og migrasjon.

LES OGSÅ: Hva om norske medier hadde skrevet denne artikkelen i de første timene etter forliset?

Et stort verdensproblem

Flyktningene som prøver å nå Europa er bare en liten del av et stort verdensproblem.

Ved utgangen av 2022 var 108 millioner mennesker verden rundt drevet på flukt fra hjemmene sine på grunn av konflikt, vold eller forfølgelse – det høyeste tallet noen gang registrert, ifølge flyktninghjelpen.

De fleste som flykter fra hjemmet sitt, reiser til et tryggere område i sitt eget land. Men nær 46 millioner mennesker har forlatt hjemlandet på jakt etter et bedre liv.

I tillegg til krig og konflikter, fører også klimaendringer til at stadig flere ser seg nødt til å finne nye og trygge steder å leve.

IOM peker på at ulike og skiftende ruter går gjennom Mellom-Amerika og Mexico, Afrikas Horn (det er nå nesten en million somaliske flyktninger), og land som Bangladesh, Myanmar og Malaysia, i tillegg til migrasjonsrutene gjennom Øst-Afrika og Middelhavet.

(©NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT